Вести здоровий спосіб життя - вже не просто тренд. Турбота про себе і свою фізичну форму стала однією з ключових цінностей сучасного покоління. Намагаючись йти в ногу з часом, багато роботодавців почали активно розвивати культуру спорту всередині своєї компанії і підтримувати спортивні починання співробітників.

Телеком-оператор GigaTrans - не виняток. 7 жовтня п'ятеро фахівців компанії візьмуть участь в Wizz Air Kyiv City Marathon. Це щорічна спортивна подія проходить в Києві вже у восьмий раз. У минулому році в київському марафоні взяли участь 10 000 бігунів з 56 країн світу, а нинішній забіг обіцяє стати ще більш масштабним.

Ми поговорили з співробітниками GigaTrans про те, як вони готуються до марафону, які якості їм допомагає розвивати спорт, чому робота нерідко нагадує забіг і як справлятися з професійними викликами.

Павло Фонтаній, будівельник мереж GigaTrans:
«На довгих дистанціях відкривається не тільки друге, але й третє, і четверте дихання»
Дистанція: 21 км


Більшість співробітників GigaTrans будуть бігти на Wizz Air Kyiv City Marathon дистанцію в п'ять кілометрів. Але Павло Фонтаній вирішив по-справжньому випробувати свої сили. Тому обрав для себе напівмарафон - 21 км.

Виклик. «Кажуть, що у бігунів відкривається друге дихання. Але на довгих дистанціях це вже і третє, і четверте ... Коли долаєш великі відстані, то розумієш, що всі обмеження - тільки в нашій голові, - розповідає Павло. - Після забігів я навіть працюю по-іншому. Відчуваю неймовірний заряд енергії. Це відчуття варто того, щоб бігти».

За словами будівельника мереж GigaTrans, дистанція на майбутньому марафоні його дуже надихає - він вже долав її чотири рази і хоче прийняти виклик знову. Щоб пробігти 21 км, потрібно регулярно займатися близько трьох місяців. Тому зараз Павло тренується щодня, хоча, як правило, виходить на стадіон тільки кілька разів в тиждень.

Мотивація і прогрес. Протягом останніх чотирьох років біг займає головне місце в спортивному житті Павла. «Я по-справжньому зацікавився цим напрямком: вивчав форуми та публікації в мережі, щоб все робити правильно, - розповідає він. - Свою бігову «кар'єру» я починав з дистанції в 2,5 км. Згодом моя витривалість покращувалася, і я зміг пробігати все більше і більше. Спочатку подолав п'ять, а потім і десять кілометрів. Зараз мені під силу і напівмарафон».

Щоб стежити за своїм прогресом, Павло веде облік своїх кілометрів за допомогою спеціального додатку Runtastic. Після кожного тренування він знає, скільки пробіг, скільки калорій і рідини втратив. За словами учасника марафону, найбільше покращувати свої результати його мотивує друг, з яким вони час від часу бігають разом. «Щоб досягати результату, потрібно оточувати себе сильними людьми, - каже Павло. - Мій друг - спортсмен-альпініст, підкорює гірські вершини Гімалаїв. Він почав бігати, щоб поліпшити свою витривалість. Доречі, перший напівмарафон він пробіг вже через місяць після тренувань! Його результати «заряджають мене».

Подолання. Павло як ніхто знає, якою ціною даються досягнення. У спорті йому не раз доводилося перемагати себе і обставини. «Три роки тому я отримав травму під час занять на брусах, виконуючи вправу з додатковою вагою. Армійський ремінь, який я використовував для цього, виявився занадто тонким. У підсумку я травмував хребет, - розповідає Павло. - Але мені пощастило: у лікаря виявилися «золоті» руки, і вже через півроку я зміг повноцінно бігати і займатися».

Професіоналізм. За словами будівельника мереж GigaTrans, спорт стимулює його постійно працювати над собою: «Щоб домогтися результатів на тренуваннях, потрібно багато терпіння. Це дуже важлива якість і для роботи в команді. Адже щоб досягти спільної мети, потрібно вміти чути і підтримувати один одного, йти на компроміси. Завдяки спорту у мене стало виходити набагато краще».

Крім того, спорт навчив Павла головному - не здаватися. «Це дуже допомагає в роботі, де кожен день може бути викликом. Нерідко нашій бригаді доводиться працювати у важких умовах, наприклад, працювати на дахах будівель або прокладати кабель по мостовим конструкціям. Іноді навіть мені, досвідченому фахівцеві, буває трохи не по собі, - говорить він. - Але ми робимо важливу роботу - допомагаємо клієнтам розвивати свою інфраструктуру. Тому в таких ситуаціях згадую про те, що всі обмеження - в голові, і долаю всі труднощі».

Максим Курочко, керівник юридичного відділу GigaTrans:
«Спорт допомагає не тільки бути здоровим, але й встановлювати ділові контакти та досягати успіху в роботі»
Дистанція: 5 км   

 

Для Максима Курочко участь в марафоні в першу чергу - відмінний спосіб зміцнити корпоративний дух і встановити партнерські відносини в команді. Адже разом колеги представляють компанію - це об'єднує, дає додатковий стимул пробігти з хорошим результатом. «Як компанія ми йдемо в ногу з часом, а зараз в тренді бути здоровим і спортивним, - каже Максим. - Дуже важливо стимулювати співробітників, стежити за собою і підтримувати в будь-яких спортивних починаннях».

Спортивна історія. Максим знає ціну кожному своєму слову. Адже його історія «відносин» зі спортом - перш за все, про перемогу над собою. «Завдяки спорту я скинув 17 кг всього за чотири місяці! Це коштувало чимало зусиль, але воно того варте. Хороша фізична форма дає впевненість в собі. На будь-яких ділових переговорах відчуваєш себе переможцем, незалежно від того, хто твій співрозмовник, - розповідає Максим. - Тому я щиро не розумію тих людей, які виправдовують свою лінь відсутністю часу на заняття спортом. Зараз у них немає часу займатися спортом, щоб бути здоровим, але потім воно знаходиться на то, щоб лікуватися».

Рішення задач і нетворкінг. Юрист не уявляє своє життя без фізичної активності: він займається в залі і регулярно бігає. «Під час пробіжки я можу зосередитися на глобальних робочих питаннях, забувши про рутинні. Поки біжу, подумки розробляю бізнес-стратегію, різні напрямки по просуванню компанії, перебираю в голові справи клієнтів. Часто повертаюся з пробіжки - вже з готовими рішеннями, які потім успішно реалізую».

Ще у Максима є оригінальне спортивне хобі - сквош, яким він займається вже близько десяти років. «Це рухливий ігровий спорт з ракеткою в закритому приміщенні. Займаюся з персональним тренером - 5-ю ракеткою України! - розповідає він. - Мені подобається, що сквош вимагає не тільки рухливості і спритності. Ще потрібно вміти тактично мислити, розподіляти свої сили, а іноді навіть імпровізувати. Всі ці навички допомагають і в роботі».

Наш герой зізнається: для нього сквош - не тільки спосіб бути в тонусі, але і відмінний нетворкінг. «Я часто граю з партнерами і клієнтами, що допомагає розвивати ділові відносини, - розповідає він. - А одного разу під час гри я познайомився з представником компанії, з яким успішно співпрацював більше дев'яти років».

Засіб від стресу. Півроку тому Максим відкрив для себе ще й заняття йогою. «Помічаю, як змінився в кращу сторону. Йога відмінно допомагає впоратися з проблемами опорно-рухової системи, знімає стрес і розвиває концентрацію. Все це допомагає чіткіше мислити і ефективніше працювати. Дійсно, досягаєш внутрішньої рівноваги», - розповідає він.

Правила успіху. На думку юриста, щоб домогтися результатів у спорті, потрібно займатися регулярно і системно. «Найкраще для цього підходять заняття з тренером, - вважає Максим. - Тоді людина несе відповідальність за свій прогрес не тільки перед собою. Та й тренування набагато продуктивніше, так як тренер не дає поблажок і змушує більше працювати».

Такий підхід до занять позитивно впливає і на професійне зростання: «Рішення складних юридичних питань, розвиток компанії, побудова сильної команди - все це вимагає постійної роботи, терпіння, стресостійкості. І якраз спорт в цьому - найкращий вчитель».

Тетяна Веремієць, системний аналітик GigaTrans:
«Якщо регулярно перемагаєш себе в залі або на стадіоні, то і в роботі досягнеш потрібного результату»
Дистанція: 5 км


Системного аналітика GigaTrans Тетяну Веремієць можна сміливо назвати активною учасницею масових спортивних заходів, в тому числі і корпоративних. Працюючи в інших компаніях, вона брала участь в п'яти забігах і велопробігах. На думку Тетяни, марафон - хороша мотивація, щоб почати займатися спортом або поліпшити свої спортивні результати.

Дівчині дуже подобається і те, що Wizz Air Kyiv City Marathon - благодійний забіг. Це збігається з її внутрішніми цінностями: «Я люблю допомагати людям, близьким і колегам. Буду рада пробігти марафон з користю не тільки для себе, але і для інших».

Внутрішній стимул. «Мені не все одно, з яким результатом я фінішую, - зізнається Тетяна. - Розумію, що зі мною будуть змагатися тисячі людей, у яких підготовка може бути краще. Це відмінний стимул, тому я зроблю все можливе, щоб пробігти з гарним результатом». Зараз дівчина тренується 2-3 рази в тиждень, але напередодні марафону планує збільшити навантаження.

Спорт для Тетяни - невід'ємна частина життя ще з дитинства. «Ще в школі почала регулярно бігати, брала участь в змаганнях на короткі дистанції на районному рівні. Також я катаюся на велосипеді, по можливості ходжу в спортзал, - розповідає системний аналітик. - При цьому не можу назвати себе спортсменкою. Займаюся спортом тільки для задоволення, а головний результат - моє здоров'я і фізична форма».

Спортивна «філософія». Тетяна - людина справи. Дівчина переконана, що для того, щоб тренуватися систематично, потрібно знаходити в спорті додаткові стимули для себе. «Можна багато говорити про те, як ти хочеш поліпшити фізичну форму або схуднути. Все це слова, а потрібно просто брати і робити, - каже вона. - Але, звичайно, для цього потрібна внутрішня готовність до змін і роботі над собою. А це часто приходить не відразу, потрібно знайти в своєму житті поштовх».

Успіх в роботі. Учасниця марафону називає біг своєрідним допінгом, енергетичною зарядкою, яка дає можливість залишатися в тонусі протягом усього дня. «Після пробіжки я відчуваю прилив сил, - каже Тетяна. - Є й важливий психологічний момент: якщо пробігла - значить, можна заслужено похвалити себе. Після цього стаєш впевненіше і працюєш краще».

За словами системного аналітика GigaTrans, завдяки спорту вона розвинула витривалість і наполегливість. Ці якості дозволяють їй справлятися з щоденними викликами в роботі. «Я займаюся впровадженням нових бізнес-процесів. Головний виклик - задовольнити всіх його учасників і зробити краще для компанії. Потрібно терпляче доносити інформацію, пояснювати всі плюси нового рішення, згладжувати конфлікти і знаходити точки дотику. Люди не завжди відкриті до змін, тому буває дуже складно вести комунікацію. Але у мене точно виходить краще, - розповідає Тетяна. - Спорт допомагає не здаватися в складних ситуаціях, не кидати все на півдорозі. Адже якщо регулярно перемагаєш себе в спортзалі або на стадіоні, то переможеш себе і в роботі, досягнеш потрібного результату ».

Дмитро Садиков, керівник відділу продажів GigaTrans:
«Спорт розвиває звичку постійно підвищувати планку своїх досягнень, в тому числі і в роботі»
Дистанція: 5 км


Дмитро регулярно бере участь в Wizz Air Kyiv City Marathon і з задоволенням згадує кожен забіг. «Мені подобається і організація заходу, і його концепція - бігти не тільки заради себе, але в благодійних цілях», - розповідає він. Дмитро і сам займається благодійністю - допомагає українській армії.

Кілометри досягнень. З року в рік керівник відділу продажів GigaTrans прагне покращувати свої результати, які показує в марафонах. «Наприклад, в 2015-му році я прийшов до фінішу разом з першою половиною бігунів. Було спекотно і важко. Але те, що я подолав дистанцію без тривалої попередньої підготовки - дуже мене зарядило і надихнуло, - розповідає Дмитро. - Уже через рік довелося бігти під дощем. Але наша група була добре екіпірована і підготовлена: термобілизна, кілька «шарів» одягу, розігрів м'язів перед забігом, зігріваючий напій після. Завдяки всьому цьому я пробіг помітно краще, ніж в першому марафоні, - потрапив в третину найкращих учасників».
Зараз Дмитро активно готується до забігу. «Через велике навантаження на роботі у мене вистачало часу лише на 1-2 пробіжки в тиждень. Але мені вдалося підняти інтенсивність тренувань, - розповідає він. - Тепер я в набагато кращій формі, і вранці досить легко пробігаю 7-10 км».
Незважаючи на щільний робочий графік, Дмитро знаходить час і для тренувань у спортзалі: «Якщо правильно розробити план індивідуальних занять з тренером, то майже при будь-якому робочому навантаженні можна регулярно тренуватися».

Забіг як командне завдання. Керівник відділу продажів GigaTrans не вважає марафон змаганням. На його думку, учасники, перш за все, з користю проводять час, а якщо і змагаються - то тільки з самими собою. «Хоча завжди є той, хто приходить до фінішу першим, для мене забіг - командний захід. Коли долаєш дистанцію разом з тисячами інших учасників - це створює відчуття єдності, - вважає Дмитро. - До того ж, я радий, що поруч зі мною будуть бігти мої колеги. Спільна участь у таких подіях допомагає встановити особистісний контакт з людиною, і в майбутньому це може прискорити вирішення того чи іншого робочого питання».

Двигун прогресу. Тренування допомагають Дмитру витримувати великі навантаження в роботі. «Робота в продажах - інтенсивна та енергозатратна. Під час пробіжки я «заряджаюсь» і починаю день повним енергії і сил. Коли я біжу, думки стають більш структурованими і впорядкованими, - розповідає він. - До того ж, завдяки бігу вчишся контролювати своє дихання. Це вміння в цілому покращує і самоконтроль, що вкрай важливо для успішної роботи».
Як каже керівник відділу продажів, одне з найголовніших якостей, яке розвиває в ньому спорт, - прагнення регулярно підвищувати планку своїх досягнень: «Коли на тренуваннях в залі береш більшу вагу і справляєшся з ним - це надихає. Хочеться взяти нову «вагу» і в своїй роботі. Прийняти виклик і досягти успіху». В роботі Дмитра, за його словами, професійний виклик - це складні або нестандартні проекти клієнтів з низкою вимог, де потрібно задіяти фахівців з різних відділів. «Наприклад, нещодавно ми реалізували проект для однієї з великих державних структур, - розповідає він. - Потрібно було підключити в одну мережу велику кількість об'єктів, знайти партнерів, підібрати обладнання, провести велику кількість переговорів і досягти згоди. Пишаюся, що ми зробили це».

В'ячеслав Соха, менеджер відділу продажів GigaTrans:
«Переговори з клієнтами і досягнення згоди - теж справжній марафон»
Дистанція: 5 км


В'ячеслав братиме участь в марафоні вперше в своєму житті. «Ставлюся до своєї участі в Wizz Air Kyiv City Marathon не як до спортивного виклику, а скоріше як можливості отримати новий досвід у своєму житті», - розповідає він.

Спортивна еволюція. Щоб залишатися в тонусі, В'ячеслав не виснажує себе тренуваннями або спортивною дисципліною. «Як би банально не звучало, спорт - корисний для здоров'я і фізичної форми. Якщо людина відчуває себе добре, то у нього будуть сили працювати і досягати. Усвідомлення цих простих істин і є моєю головною мотивацією, яка завжди працює, - каже В'ячеслав. - Тому я не ставлю перед собою мети пробігти певну кількість кілометрів, а бігаю заради себе, коли виходить і коли є бажання».

Головне в спорті, на думку менеджера з продажів, - почуття міри та баланс. За його словами, під час будь-яких тренувань потрібно орієнтуватися тільки на свої можливості і берегти себе. «У мене досить багато друзів і знайомих, які професійно займаються спортом. Інтенсивні тренування далеко не завжди роблять їх здоровими, так як передбачає можливість травмувань. Тому я обережно ставлюся і до своїх занять», - розповідає він.

Правила життя. Захоплення спортом допомогло В'ячеславу сформувати основні принципи, які допомагають йому, в тому числі і в його професії. Коли він був ще школярем, то займався вільною боротьбою. В'ячеслава дуже зацікавила філософія бойових мистецтв, і тоді йому в руки потрапила книга китайського стратега і мислителя Сунь-цзи «Мистецтво війни». «Три ключові принципи, які я почерпнув звідти і застосовую в роботі і житті, - це бути гнучким, вміти тонко відчувати ситуацію і свого «супротивника», слухати лідера, - розповідає В'ячеслав. - Наприклад, в продажах вкрай важливо виявляти гнучкість в переговорах з клієнтом, а не безкомпромісно наполягати на своєму. Адже ми в компанії GigaTrans не просто продаємо послуги, а будуємо довгострокові відносини».

Робочий марафон. Менеджер з продажів не прагне проводити паралелі між роботою і спортом, однак визнає, що іноді його сфера діяльності нагадує справжній марафон. «Переговори з потенційними клієнтами, особливо якщо це великі гравці на ринку, - завжди тривалий процес, який нерідко затягується на кілька місяців. Одночасно в компанії можуть розглядати і пропозиції конкурентів. Тому важливо знайти підхід до людини, яка приймає рішення, і встановити з ним контакт, щоб він зробив вибір на твою користь, - розповідає В'ячеслав. - Як і під час бігу, відчуваєш азарт, конкуренцію і приємну втому від виконаної роботи. Ця суміш відчуттів стимулює не зупинятися і «фінішувати» з відмінним результатом».


Текст: Богдан Федун


Написати нам

Від 2 до 500 симв.