Хоча здається, що електронна пошта — щось вічне, вона існує лише п’ятдесят років. Тож кого вважають “батьком” email, хто вперше надіслав “віртуальний лист” та до чого тут Королева Великобританії — найцікавіше зібрала команда GigaTrans.

З чого все почалося

Мало хто знає той факт, що поняття електронної пошти виникло набагато раніше за Інтернет. Витоки email можна простежити до Массачусетського технологічного інституту (MIT) і перших днів комп’ютерної техніки. 

Ноель Морріс і Том Ван Флек працювали в Массачусетському технологічному інституті в 1965 році, коли помітили записку, в якій згадувалась ідея створення пошти для команди. Вони вирішили довести справу до кінця та розробити спосіб залишати повідомлення між людьми, які користуються спільним комп’ютером. 

Саме тому Ноель та Том створили додаток MAIL, що працював на базі операційної системи CTSS. Відтепер користувачі великого комп'ютера, який тоді мав назву мейнфрейм, могли надсилати один одному невеликі повідомлення в межах одного пристрою. Всі вони зберігалися у файлі під назвою MAIL BOX або «поштова скринька».

1971: Рей Томлінсон винаходить електронну пошту в ARPANET

Більшість вважають Рея Томлінсона винахідником імейлу. Адже він придумав цю ідею за часів роботи в ARPANET — фінансованому урядом проєкті, який згодом став Інтернетом. В ті часи надсилати повідомлення люди могли користуючись лише одним комп’ютером. Проте Томлінсон розробив програму, яка дозволяла користувачам надсилати текстові повідомлення між підключеними комп’ютерами в системі ARPANET. Також важливим його внеском в розробку електронної пошти є запровадження символу @. 

Перший електронний лист було надіслано між цими двома комп’ютерами ARPANET

1976: королева входить в історію електронної пошти

Королева Єлизавета II була першою главою держави, яка використовувала електронну пошту. Вона випробувала програму електронної пошти ARPANET під час візиту до науково-дослідної установи Міністерства оборони Сполученого Королівства у Малверні. Вони дали їй ім’я користувача HME2 для «Її Величності Єлизавети II».

У тому ж 1976 році під час президентської кампанії Джиммі Картера вперше використовувалася електронна пошта для спілкування. Хоча в майбутньому він уникав її, адже вважав, що хтось стежив за його розмовами з іноземними лідерами.

1978: Народження електронного спаму

Досить швидко винайшли спосіб заробляти гроші завдяки електронній пошті. Гері Тьюрк отримав титул «батько спаму» після того, як у 1978 році розіслав небажане повідомлення з рекламою сотням інтернет-користувачів ARPANET.

Він рекламував новий продукт для Digital Equipment Corporation. Тьюрк стверджує, що електронний лист заробив 13 мільйонів доларів завдяки таким продажам.

Гері Терк, батько спаму та електронного маркетингу

1978: інший винахідник або як електронна пошта отримала свою назву

Того самого року, коли Гарі Тьюрк почав надсилати рекламні спам-повідомлення, підліток Шиву Айядурай у 14-річному віці створив першу версію електронної пошти. А саме програмне забезпечення для офісів в межах Університету медицини та стоматології Нью-Джерсі та назвав це «EMAIL».

До цього моменту люди все ще називали ці повідомлення електронною поштою. Отже, цілком ймовірно, що Айядурай допоміг створити та популяризувати саме термін «електронна пошта».

Айядурай вважає, що попередні рішення для обміну електронними повідомленнями були більше схожі на текстові повідомлення, ніж те, що ми сьогодні знаємо як електронну пошту. Його система відцифровувала фізичні вхідні та вихідні скриньки для нотаток на робочому місці. Попри численні негативні реакції та суперечки, Айядурай наполягає, що титул «винахідник електронної пошти» належить йому по праву — і він навіть отримав домен: inventorofemail.com, який затверджує цей факт.




Написати нам

Від 2 до 500 симв.