Хоч ідея квантового Інтернету має величезний потенціал, його підключення до існуючої мережі поки під питанням. Проте нове дослідження може це виправити.

Експеримент, проведений дослідниками з Університету Лейбніца в Німеччині довів, що квантову інформацію та двійкові одиниці та нулі можна передати через оптичне волокно.

Потенційно квантовий означає майже захищений від злому Інтернет. Також завдяки йому вчені зможуть з’єднати кілька квантових комп’ютерів у мережу, завдяки існуючій інфраструктурі. А тому в майбутньому можливе створення  унікального засобу обчислювальної потужності, який міг би вирішувати задачі, що непідвладні класичним комп’ютерам. Наприклад, зламати найсучасніші алгоритми шифрування.

Квантова комунікація вимагає, щоб тісно пов’язані хвилі світла надсилалися ізольовано. Це використовується аби захистити їх делікатно заплутаний зв’язок, адже їх потрібно передавати окремо від звичайних світлових хвиль, що несуть дані. Це ускладнює відправку всіх даних по єдиному каналу.

«Щоб зробити квантовий Інтернет реальністю, нам потрібно передавати заплутані фотони через волоконно-оптичні мережі», — каже фізик Міхаель Куес з Університету Лейбніца в Ганновері. «Ми також хочемо продовжувати використовувати оптичні волокна для традиційної передачі даних».

Команда використовувала спеціально розроблений пристрій — Транслятор частоти Serrodyne. Він зсуває фазу сигналів в оптичному волокні, щоб розмістити квантові та класичні дані на одному частотному каналі.

Однак це робиться таким чином, що потоки даних не заважають один одному, зберігаючи заплутаний стан квантового потоку. На іншому кінці мережі потоки можна знову розділити, а отже можна надсилати й отримувати обидва типи даних – тобто формується гібридний підхід до зв’язку.


Класичний і квантовий сигнали були об'єднані в один канал


Це перший випадок, коли вченим вдалося надіслати заплутане світло з незаплутаними даними, використовуючи той самий частотний канал в оптичному волокні. Оскільки ці оптичні волокна вже є основою нашого Інтернету, це означає, що квантові технології можуть бути реалізовані швидше.

Проте залишається багато проблем, які потрібно подолати. Серед них налагодження передачі квантової інформації на більші відстані без розривів , а також пошук способів керування трафіком через існуючі мережі.


Написати нам

Від 2 до 500 симв.