Нові технології змінюють всі сфери бізнесу. Щоб йти в ногу з часом, компанії розвивають свою IT-інфраструктуру, оптимізують бізнес-процеси і висувають нові вимоги до своїх співробітників. Телеком-оператор GigaTrans тримає руку на пульсі інновацій і продовжує спецпроект - «Техносторона бізнесу». Раз на місяць ми публікуємо реальні бізнес-історії наших клієнтів, які розвивають свої компанії за допомогою технологій.

Наступний герой спецпроекту - Гліб Мурованський, генеральний директор KAN Development. Компанія працює в сфері системного управління нерухомістю. Серед її об'єктів - живий квартал «Файна Таун», ЖК «Комфорт Таун», ЖК Tetris Hall, IQ Business Center, ТРЦ Ocean Plaza, Гімназія А + і багато інших. Всього в портфелі компанії налічується більше 3 млн квадратних метрів проектів житлової і комерційної нерухомості. Експерт розповів про створення першої в Києві смарт-вулиці, інноваційну школу і додаток, який допоможе простежити за безпекою мешканців і якістю сервісу ЖЕКів.

Про «інтелектуальний» попит, який змінює ринок

- Гліб Анатолійович, які тренди в сфері будівництва та девелопменту ви вважаєте знаковими?

- Найголовніший тренд, який змінює сучасний ринок - розвиток очікувань клієнтів. Люди хочуть купити не тільки квадратні метри, але і цікаву концепцію. Отримати додаткову цінність. Тому ми намагаємося пропонувати нашим інвесторам більше, ніж просто житло. Створювати середовище, в якому комфортно і безпечно жити, де кожен член сім'ї, незалежно від віку, знайде собі заняття до душі.


Наприклад, для дітей - це сучасні навчальні заклади власної мережі «А +»: школи і дитячі садочки. Хочу зазначити, що напрямок освітніх проектів буде розвиватися і далі. Для літніх людей на території житлових комплексів, зокрема в «Файна Таун», ми створюємо зони, де вони можуть цікаво провести час: пограти в шахи або доміно, поспілкуватися. Багато уваги приділяємо і спорту. Одна з найбільших спортивних зон, які ми будували, знаходиться на території ЖК Respublika - «Академія спорту А +»: цілий комплекс з кортами, футбольними та баскетбольними полями, також там буде безкоштовний прокат інвентарю та велосипедів.


Щоб залучати інвесторів, недостатньо їх чути. Потрібно реагувати на запити. Наш слоган «Створюй з нами» - не просто слова. Ми постійно збираємо зворотний зв'язок, аналізуємо його і враховуємо інформацію, коли розробляємо нові об'єкти.

- Чи можете ви навести приклад такої реакції на зворотний зв'язок від клієнтів?

- Наприклад, в «Файна Таун» ми максимально розділили потоки автомобілів і пішоходів. В рамках проекту ми реалізовуємо концепцію «двори без машин». Пішохідні зони з широкими алеями перетинаються з дорогою тільки в двох місцях, і то - через спеціальні пішохідні містки. Люди можуть спокійно гуляти по території і не переживати про свою безпеку.


Ще один приклад - ЖК Respublika, який я вже згадував. На території комплексу буде спортивна зона, зони барбекю, великий паблік-центр з дитячим клубом, кафе, ресторанами і навіть дитячою гіркою, з якої можна кататися на санках взимку. Раніше житлові комплекси будували за принципом закритих дворів. Але наш досвід показав, що люди хочуть не сидіти в замкнутому і ізольованому просторі, а бути там, де «кипить» життя. Значить, потрібно адаптувати навколишнє середовище під цей запит.

Концепція планувань Smart і PRO-квартир - наше ноу-хау і опрацювання зворотного зв'язку. Така послуга дозволяє клієнтові «зібрати» оптимальний простір майбутньої квартири з урахуванням індивідуальних параметрів. Скажімо, хтось хоче кухню побільше, а хтось - гардероб. Майбутні мешканці можуть озвучити свої побажання, і архітектори врахують їх в плануванні квартири. Наприклад, в «Файна Таун» є квартири, площа яких відрізняється на півтора квадратних метра, і кожен з них - функціональний.

Про програму для сервісу, безпеку і 3D-моделювання нерухомості

- Як ринок, на якому ви працюєте, трансформується під впливом технологій?

- Весь світ йде в діджитал. Будівництво і девелопмент - не виняток. Тому у всіх напрямках роботи - від маркетингу до видачі проектної документації, ми намагаємося використовувати нові технології. Це допомагає йти в ногу з часом, а іноді навіть випереджати його.


Ми розробили і запускаємо додаток для клієнтів, в якому є кілька важливих функцій. Наприклад, програма допоможе посилити безпеку. На території наших комплексів живе велика кількість людей, і кожен день їх відвідує безліч гостей. За допомогою нашої розробки можна контролювати перетин кордонів житлових комплексів, точно знати, хто знаходиться на території об'єкта, до кого приїхала певна машина. При цьому мешканцям не потрібно буде зв'язуватися з охороною, щоб попередити про відвідувачів. Досить ввести певні дані в додаток.

Клієнти можуть оплачувати там і комунальні послуги. Також хочемо бачити динаміку спілкування кожного мешканця з співробітниками ЖЕКу, щоб постійно покращувати обслуговування. Людина зможе написати менеджеру житлового комплексу в додатку. Він бере питання під контроль і стежить за реакцією ЖЕКу, щоб впливати на швидкість і якість рішення проблем: відсоток виконання запитів, причини невиконання і т.д.

Ще продовжуємо розвивати напрямок дозвілля мешканців. Наприклад, на наших нових об'єктах, крім тематичних заходів, будуть працювати цілі анімаційні команди. У додатку можна буде стежити за розкладом найближчих активностей.


Які ще технологічні сервіси ви застосовуєте?

- Відділ продажів разом з традиційними архітектурними макетами використовує digital 3D-макети. Дуже зручно: майбутні мешканці можуть «походити» по території, побачити, як все буде, відчути атмосферу об'єкта, який ще не реалізовано.

- Які операції, раніше звичні, тепер застаріли і зникли з процесів компанії завдяки технологіям?

- Найпростіший приклад - креслення на папері. Звичайно, паперові носії все ще використовуються, адже ніхто не придумав, як їх повноцінно замінити. Але при цьому гаджети і спеціальне програмне забезпечення допомагають виконати багато завдань і контролювати процеси. Наприклад, представники технічного нагляду виїжджають на об'єкти з планшетами, які пов'язані з нашою «хмарою», де зберігається вся необхідна інформація. Прямо на майданчику вони можуть відкрити онлайн той чи інший вузол і прийняти оперативне рішення, не втрачаючи час на поїздки в офіс для вивчення паперових креслень. Завдяки такому підходу профільним фахівцям вдається швидко вирішувати більшість поточних питань.

- Які інновації, на ваш погляд, дозволили організації працювати ефективніше?

- Кілька років тому ми перейшли на 3D-моделювання інженерних мереж. Ця технологія дозволяє нам набагато оперативніше монтувати необхідні системи на майданчику: розміщення обладнання вентиляції, опалення, освітлення та інших пристроїв - уже «вбудовано» і оптимізовано в 3D.
Вважаю, що це принципово важливе рішення. Наша команда почала застосовувати описану технологію в будівництві торгових центрів, адже саме на таких об'єктах колосальний обсяг мереж. 3D-моделювання допомогло нам значно оптимізувати витрати ресурсів і прискорити терміни реалізації проекту.

Про освіту в «хмарі» і смарт-вулиці Салютній

- Яка роль IT-департаменту в вашому бізнесі?

- Пріоритетний напрям - безпечне зберігання та захист інформації. Наприклад, ми слідуємо за сучасними тенденціями і зберігаємо частину інформації в «хмарах».


- Як давно ви співпрацюєте з групою компаній GigaGroup, і якими послугами користуєтеся?

- Працюємо з початку 2017 року і використовуємо цілий комплекс сервісів. Це дуже зручно, коли компанія може надати послугу «під ключ». Замовнику не потрібно шукати окремих IT-провайдерів, щоб вирішити кожну свою задачу. Простіше контролювати якість роботи, так як зрозуміло за що конкретно відповідає підрядник.

Щоб забезпечити надійну і безпечну передачу даних в офіс, ми орендуємо оптичне волокно у телеком-провайдера GigaTrans. Також для деяких наших проектів використовуємо ресурси хмарного провайдера GigaCloud. Наприклад, ми розміщуємо в «хмарі» віртуальну освітню платформу нашої інноваційної школи і систему ЖЕКу одного з житлових комплексів.

- Так, в серпні минулого року ви відкрили сучасну приватну школу - «Гімназію А +» в ЖК «Комфорт Таун». В основі її роботи - «хмарна» освітня платформа. Розкажіть, будь ласка, про це і про інші ноу-хау проекту?

- Віртуальна платформа в «хмарі» спрощує і підвищує якість взаємодії вчителів, батьків і учнів. Наприклад, на платформі ведуться онлайн-щоденники. Батькам набагато простіше контролювати навчання дитини в школі - від відвідуваності до успішності, і спілкуватися з педагогами в режимі реального часу. Крім того, ми розмістили онлайн багато елементів системи управління школою.

Завдяки «хмарі» у всіх учасників навчального процесу є постійний віддалений доступ до необхідних матеріалів. Можна підключатися до системи з будь-якої точки світу, в будь-який момент, з будь-якого зручного пристрою і не боятися за безпеку даних.


В цілому при реалізації проекту «Гімназія А +» ми застосували багато інноваційних розробок. Наприклад, теплові насоси, які використовують енергію землі: взимку система працює на опалення, влітку - на охолодження будинку. Також встановили спеціальні склопакети з захистом від УФ-променів, які регулюють рівень прогріву повітря в аудиторіях, трирівневу систему очищення води і смарт-освітлення (сонячні батареї на ліхтарях).

Багато уваги технологіям ми приділили і в самій навчальній програмі. Так, в школі є три класи інформатики та робототехніки. А в рамках трудової підготовки дітей навчатимуть 3D-моделюванню.

- Ще один приклад - «розумна» вулиця Салютна біля ЖК «Файна Таун». На якій стадії зараз процес «перетворення»?

- Першу смарт-вулицю в Києві ми плануємо здавати в експлуатацію разом з першою чергою житлового комплексу. Ключі мешканцям передамо вже навесні.

Основна ідея проекту - створити безпечний простір для переміщення автомобілів, велосипедистів і пішоходів. Досягти мети дозволить кілька інструментів. Перш за все, система відеоспостереження: коли все закінчимо, підключимо її до центрального пульту Національної поліції. Плануємо встановити «розумні» світлофори, які запобігають утворенню «пробок» на вулиці, сучасне освітлення переходів, смугу для велосипедистів. Для людей з обмеженими можливостями передбачені спеціальні тактильні елементи. Також на вулиці буде дві станції швидкої зарядки для електрокарів.

Про команду «нового часу» і майбутнє будівництва

- Які нові професії з'являються у вашій сфері з розвитком технологій?

- Мова, швидше, не про професії, а про навички та компетенції. Наприклад, високий попит на фахівців, які вміють працювати з новими технологіями в області проектування. Мета багатьох великих компаній - оптимізувати витрати, в тому числі замінити співробітників інтелектуальними машинами. Цей тренд буде тільки посилюватися. Але в нашій сфері все-таки люди роблять проекти для людей. Ми не економимо на кількості фахівців. Робимо акцент на іншому - на якості операційного управління.


На мій погляд, в сфері будівництва та девелопменту критично важливо контролювати процес на кожному етапі. Ми розкладаємо на «молекули» всі завдання - від прийняття рішення на етапі проектування до кінцевої реалізації проекту. Це дозволяє нам бути однією з небагатьох компаній, які вчасно вводять об'єкти в експлуатацію. 


Наприклад, шестиповерховий бізнес-кампус B12 в UNIT.City ми реалізували за дев'ять місяців. Завдання було непростим: складний дизайн, стислі терміни і т.д. Ми виконали її тільки завдяки команді, максимально залученої в процеси.

- Яких інновацій у вашій сфері ви очікуєте?

- Можливо, колись роботи будуть будувати будинки, а дрони заливати бетон (усміхається) . Але поки складно робити такі прогнози. Все визначається купівельною спроможністю. Щоб застосовувати такі технологічні розробки, потрібні великі інвестиції, а це впливає на вартість нерухомості.

Важливо шукати «золоту середину». У найближчій перспективі ми будемо фокусуватися на тому, щоб підвищувати стандарти безпеки для жителів наших комплексів, учнів мережі освітніх установ «А +» і клієнтів комерційного сегмента. На сьогоднішній день безпека - пріоритетне питання для багатьох людей, в тому числі це стосується і зберігання особистих даних. Тому команда KAN Development робить значний акцент на цьому важливому аспекті в рамках наших проектів.


Також ми плануємо впровадити технологію переднапруженого залізобетону - це не ноу-хау, але вона вважається дуже надійною. Такі конструкції відрізняються високою міцністю, стійкістю до пошкоджень і довговічністю. Їх активно використовують в Європі, а на українському ринку - поки що немає. Нам це дасть можливість бути гнучкими в плануванні великих просторів і створювати новий продукт для ринку комерційної нерухомості в Україні.


Текст: Катерина Маєвська
Фото: Мар'яна Явлошевіч

Написати нам

Від 2 до 500 симв.