Інтернет існує вже кілька десятиліть, а тому здається, що ми знаємо про нього все.  Проте це не так.  Команда GigaTrans зібрала 10 маловідомих фактів про Всесвітню павутину — тож найцікавіше вже в статті.

65,7% населення світу під'єднано до Інтернету

Станом на жовтень 2023 року на Землі проживає 8,06 млрд людей. З них до інтернету під’єднано 5,30 млрд — понад 65,7% населення світу. 

У рейтингу регіонів з найбільшою кількістю інтернет-користувачів лідирує Північна Європа —  97,3% всіх мешканців підключені до Всесвітньої Павутини.


Реєстрація доменних імен була безкоштовною

Маловідомий факт, що перші доменні імена насправді реєстрували безкоштовно. Сьогодні реєстрація “віртуального” імені коштує приблизно 10-20 доларів на рік, залежно від різних факторів. Деякі дорогоцінні домени навіть продаються на аукціоні за мільйони доларів.

Як з'явився термін «спам»

Виникнення терміну  «спам», тобто нав’язливої реклами, пов'язано зі  скетчем британського комік-гурту «Монті Пайтон», 70-х років. Spam пішло від скорочення Spiced Ham. Так називалися солдатські консерви, які залишилися у великій кількості після завершення Другої світової війни. Компанія-виробник намагалася їх продати нав’язливо, тому гумористи зробили на цю тему мініатюру. У скетчі офіціантка пропонує клієнтам сніданок, майже через слово вставляючи «спам».


Amazon спочатку називався Cadabra

Широко відомий факт, що Amazon започаткували у 1995 році й на той час це був сайт, де продавалися лише книжки. Але мало хто знає, що перша назва була Кадабра. Вона пішла від магічного заклинання — Абракадабра.

Однак Джефф Безос змінив назву на Amazon, коли його адвокат вказав на те, що воно занадто схоже на слово «cadaver». Потім Безос вибрав Amazon як нову назву, оскільки вона починалася на літеру A і представляла найбільшу річку.

Колір Facebook синій не просто так

Щоб вибрати правильний колір для вашого бренду, потрібно багато думати. Але це було не так з Facebook. Будучи червоно-зеленим дальтоніком, Марк Цукерберг за основний колір компанії обрав синій, оскільки для нього це найбільш помітний колір.

Королева Єлизавета II стала першою королівською сім'єю, яка надіслала електронний лист

Під час свого візиту до Королівського управління сигналів і радарів у 1976 році королева Єлизавета II надіслала електронний лист за допомогою ARPANET. Пітер Кірстен допоміг їй надіслати електронний лист, зробивши її першою королівською особою, яка це зробила.

Хоча королева Єлизавета II була однією з перших користувачів електронною поштою, вона приєдналася до Twitter та Instagram дещо пізно у 2014 та 2019 роках відповідно.

Інтернет існує на найвищій точці нашої планети

У 2017 році на найвищій точці планети у Гімалаях з'явився інтернет зі швидкістю 200 Мб/с.Точку доступу встановила компанія Everest Link. Вона забезпечує понад 200 інших точок Wi-Fi у гірському регіоні. 

На висоті 5 320 метрів над рівнем моря немає електрики. Тому підключити Wi-Fi вдалося завдяки сонячним панелям. 


Кози косять штаб-квартири Google і Yahoo

Технологічні компанії роками працюють над зниженням викидів вуглецю. Але Google і Yahoo пішли ще далі, найнявши кіз для косіння газону.

У 2009 році Google уклав контракт з California Grazing на надання 200 кіз для косіння головного офісу в Маунтін-В’ю. Yahoo зробив те саме у 2007 році. 

Адреси електронної пошти містять символ @ не просто так

У 1971 році, коли Рей Томлінсон винаходив електронну пошту, він шукав символ, який можна було б використовувати для розділення імені користувача та хоста, не викликаючи плутанини. З усіма іншими символами, які використовуються в іменах користувачів, Рей вибрав @. Оскільки це був один із найменш використовуваних символів на клавіатурі. 

Загадкове значення слова CAPTCHA

Хоча CAPTCHA необхідна з точки зору безпеки, вона, мабуть, найбільш дратує в Інтернеті. Хоча мало хто знає значення цього слова. CAPTCHA насправді є акронімом і розшифровується як «повністю автоматизований публічний тест Тьюрінга для розрізнення комп’ютера та людини». 

Простими словами, це спеціальний тест, який застосовують з метою відсіяти боти та автоматизовані програми, що намагаються видати себе за людей.

Написати нам

Від 2 до 500 симв.