У сучасному світі кібератаки створюють все більше загроз для бізнесу та приватності користувачів, тож безпека мережі є надзвичайно важливою. Саме тут на допомогу приходить файрвол, який виступає віртуальним щитом, захищаючи пристрої та дані від можливих атак. Основна його мета – фільтрація потенційно шкідливого контенту та з'єднання і запобігання несанкціонованому доступу до даних у мережі.

Концепція файрволу

Файрвол або фаєрвол (firewall — у перекл. вогняна стіна) — це міжмережевий екран, створений на основі апаратного або програмного забезпечення, який контролює мережевий трафік, що проходить через нього. Простіше кажучи, файрвол аналізує кожен пакет даних, який надходить або надсилається з вашого пристрою, і блокує ті, які вважає підозрілими або шкідливими. 

Ось деякі з найпоширеніших факторів, які фаєрволи використовують для прийняття цих рішень:

  • Адреса джерела та призначення трафіку.
  • Тип трафіку: HTTP, FTP, SMTP, DNS тощо.
  • Вміст трафіку: файли, текстові повідомлення, зображення та ін.
  • Налаштування безпеки користувача.
  • Стан з’єднання.

Основні функції файрволу

Файрвол, також відомий як брандмауер, використовують як для захисту окремих комп'ютерів, ноутбуків, мобільних пристроїв, так і для цілих мереж. 

Він виконує безліч функцій, та основні — це:

  • фільтрація трафіку мережі;
  • швидке реагування та блокування вторгнень;
  • аналіз взаємозв'язку подій на мережевих пристроях для виявлення потенційно підозрілої активності.

Роль файрволу в захисті мережі

Роль брандмауера в захисті мережі не може бути переоцінена. Адже він виступає як перший бар'єр оборони, який фільтрує трафік мережі та контролює доступ до ресурсів. Крім того, файрвол допомагає зберегти конфіденційність даних, обмежуючи доступ до них лише авторизованим користувачам та застерігаючи від можливих проникнень в систему. 

До слова, файрвол використовує різні методи фільтрації, такі як перевірка правил доступу, інспекція пакетів даних та аналіз стану з'єднань. Таким чином, він може блокувати підозрілі IP-адреси, порти або протоколи, а також виявляти спроби вторгнення або атаки.

Моніторинг мережевого трафіку і захист від атак

Щоб захиститись від атак, мережевий екран (файрвол) проводить моніторинг трафіку. 

Ось деякі з найпоширеніших методів:

  1. Аналіз пакетів — кожен пакет, який проходить через файрволи, перевіряється на відповідність правилам доступу. Якщо пакет викликає підозру або відповідає патерну мережевої атаки, файрвол може заблокувати його.
  2. Фільтрація на основі стану — тут враховується не лише інформація, яка міститься в пакеті, але й контекст попередніх пакетів.
  3. Використання чорних та білих списків. Деякі файрволи можна налаштувати на використання списків для прийняття рішень. Чорний список – це список IP-адрес, вебсайтів, програм, які потрібно завжди блокувати. А білий список містить інформацію про дозволені ресурси.
  4. Логування подій. Файрволи можуть вести журнали подій, де фіксуються мережеві події: з'єднання, блокування, дозволені або відхилені запити – все це дозволяє аналізувати та спостерігати за тим, що відбувається у мережі.

Важливо зазначити, що не у всіх файрволів однакові можливості моніторингу. Деякі мають базовий набір функцій, тоді як інші пропонують розширений.


Які існують типи файрволів і що варто знати про їх особливості

Існує кілька поколінь мережевих екранів, які відрізняються способами фільтрування трафіку:

  • перший — мережевого рівня;
  • другий — прикладного рівня;
  • третій — рівня з’єднання. 

Файрвол першого покоління порівнює базові дані: джерело, призначення, який порт або протокол використовувався. Він працює як фільтр пакетів. Брандмауер другого покоління —  використовує стан з'єднання для відстеження початку та поточного стану кожного з'єднання. А ось третє покоління, куди відносять і нові фаєрволи,  розроблені для фільтрації інформації на всіх рівнях моделі OSI. Це означає, що вони можуть розпізнавати програми та популярні протоколи, зокрема FTP та HTTP. Також сучасні брандмауери часто мають додаткові системи безпеки, такі як VPN, IPS/IDS, управління ідентифікацією та вебфільтрацію, що розширює їхні можливості захисту мережі та даних. 

Тепер розгляньмо одні з найпопулярніших типів фаєрволів — пакетні і веб-проксі. 

Пакетні файрволи

Даний тип файрволів аналізує та фільтрує мережевий трафік на основі інформації в заголовках пакетів даних. Він працює на рівні мережі або транспортному рівні моделі OSI.

Переваги:

  • Ефективність роботи з великим обсягом трафіку.
  • Можливість застосування правил доступу на основі IP-адрес, портів, протоколів тощо.
  • Веб-проксі файрволи (Web Proxy Firewall)
  • Ці файрволи працюють на рівні застосунків та здатні аналізувати, фільтрувати вебзапити. Вони можуть контролювати доступ до сайтів на основі URL-адрес, типу контенту, методів HTTP тощо.

Веб-проксі файрволи (Web Proxy Firewall)

Переваги:

  • Глибокий аналіз вебтрафіку, що дозволяє більш точно фільтрувати контент.
  • Можливість встановлення правил доступу на основі конкретних вебпослуг або ресурсів.

Власне, обидва типи файрволів мають свої унікальні переваги, тож вибираючи між типами мережевого екрана, відштовхуйтесь від конкретних потреб і характеристик мережі.

Файрволи нового покоління

Брандмауер наступного покоління (NGFW) — це пристрій безпеки, який обробляє мережевий трафік і застосовує правила для блокування потенційно небезпечного трафіку. Next Gen Firewall розвиваються та розширюють можливості традиційних брандмауерів.

Розглянемо дві служби безпеки аеропорту. Один перевіряє, чи немає пасажирів у списках заборонених для польотів, чи їхні особи збігаються з тими, що вказані в їхніх квитках, і що вони прямують до напрямків, які насправді обслуговує аеропорт. Другий, окрім перевірки заборонених до польотів списків тощо, перевіряє, що везуть пасажири, чи немає у них небезпечних чи заборонених речей. Перше агентство захищає аеропорти від очевидних загроз; другий також визначає загрози, які можуть бути менш очевидними.

Звичайний брандмауер схожий на перше агентство безпеки: він блокує або дозволяє дані (пасажирів) залежно від того, куди вони прямують, чи є вони частиною законного мережевого з’єднання чи ні, і звідки вони надходять. NGFW більше схожий на другу агенцію безпеки: він перевіряє дані на глибшому рівні, щоб ідентифікувати та блокувати загрози, які можуть бути приховані у звичайному трафіку.

В умовах постійної загрози кібератак та несанкціонованого доступу до мережі важливо розуміти, що роль файрвола у забезпеченні безпеки в інтернеті та захисті конфіденційності інформації — висока. Сподіваємось, ви зрозуміли, що таке firewall (фаєрвол) і як його обирати. 

Написати нам

Від 2 до 500 симв.