Інтернет - це важлива частина нашого життя. Ми не можемо провести навіть один день без пошуку потрібної нам інформації в гуглі або спілкування в соціальних мережах. Але ми ніколи не замислюємося про те, що стоїть за нашим простим запитом в пошуковій системі. Куди прямує наш запит і за допомогою чого ці дані передаються в потрібне місце, а ми отримуємо оперативну відповідь?

Історія появи першого «підводного» кабелю

Фактично, всесвітня павутина являє собою гігантську мережу кабелів, які проходять через всю нашу планету, в тому числі моря і океани. Єдиним континентом, який залишається без фізичного підключення до мережі Інтернет є Антарктида.

У 1858 році людиною були зроблені перші успішні спроби по закладці підводного телеграфного кабелю. Більше 4500 км армованого кабелю з'єднали Старий (Європа і Азія) і Новий світ (Америка). В його основі було закладено 7 мідних проводів, які були покриті 3-ма шарами гутаперчі (вид смоли) і важив він практично 2,5 тис. тонн.


16 серпня 1858 року за допомогою даного кабелю Королева Великобританії Вікторія та президент США Джеймс Б'юкенен обмінялися першою телеграмою (повідомлення складало 108 слів, а їх передача тривала 16 годин).

Скільки підводних кабелів існує сьогодні?

Якщо в 1858 році існував лише один підводний трансатлантичний кабель, то сьогодні їх налічується понад 469. Такі кабелі розкидані по всьому світу і понад 99% міжнародних даних передаються саме з їх допомогою.

Компанія TeleGeography веде постійний облік даних кабелів, використовуючи візуалізацію у вигляді карти. Ви можете дізнатися інформацію про будь-який підводний кабель світу, його назву і загальну протяжність, просто клікнувши на нього мишкою.


Як це працює?

Для побудови сучасних підводних інтернет-кабелів використовують оптоволоконні технології. В основі роботи оптоволокна лежить передача даних за допомогою світлового сигналу. Тобто, при передачі інформації електричний сигнал перетворюється в світло, передається по волокну до приймача на іншому кінці, де знову трансформується в електричний сигнал. При цьому обмін інформацією відбувається на високих швидкостях.

Останнім часом в інтернеті з'являється все більше статей і публікацій щодо використання супутників для передачі інформації. Дійсно, чому б не використати цю технологію, замість прокладання оптоволокна під землею і водою?


Вся справа у вартості і пропускній здатності. Оптоволоконні кабелі здатні передавати великі обсяги інформації з меншими витратами. Так, пропускна здатність підводних кабелів вимірюється в терабітах в секунду (1 терабіт = 1 000 000 мегабіт), а супутника близько 1000 мегабіт в секунду з більш високим рівнем затримки. Супутники стають ідеальним варіантом для проведення інтернету в важкодоступні точки світу, де відсутня можливість для прокладки оптоволокна.

Найпотужніший підводний кабель світу

Одним з найбільш потужних інтернет-кабелів світу є Marea. Він належить таким світовим гігантам як Facebook, Microsoft і Telxius. Кабель з'єднує Вірджинію і іспанське місто Більбао і проходить по дну Атлантичного океану. Його загальна протяжність дорівнює 6600 км, а вага понад 4,5 тис. тонн.

Marea здатний передавати дані зі швидкістю 160 терабіт в секунду. Для порівняння, дана швидкість в 15 млн. разів перевищує швидкість домашньої мережі. В його основі лежить 8 пар оптоволоконних кабелів, які оброблені захисним шаром з міді і пластика, а також водонепроникного покриття.

Якщо кабель розміщений під водою значить йому нічого не загрожує?

Насправді це не зовсім так. Для підводних інтернет-кабелів існує безліч загроз: якоря кораблів, природні катастрофи, рибальські мережі і часом навіть акули. Причину того, чому даним хижакам подобається жувати дроти так і не встановили) З метою захисту підводних кабелів безліч компаній вдаються до незвичайних способів. Наприклад, Google наносить на свої кабелі покриття із захисного кевлара (високоміцне волокно, за своїми властивостями перевищує міцність сталі).

Підводні кабелю складно перерізати, але часом трапляються і такі ситуації. Так, в 2013 році в Єгипті затримали кілька аквалангістів, які навмисно пошкодили кабель, який забезпечував передачу даних між трьома континентами. Тому навіть під водою трапляються обриви і фахівцям доводиться занурюватися на дно океану, щоб відновлювати лінії.

Важливість підводних інтернет-кабелів в роботі телеком-операторів

Так як більше 99% міжнародними даними ми обмінюємося саме за допомогою підводних інтернет-кабелів, вони мають велику важливість для роботи національних і міжнародних телеком-операторів.

Телеком-оператор GigaTrans, завдяки співпраці з понад 150 партнерами і провайдерами, здійснює підключення клієнтів практично в будь-якій точці світу. Тому в реалізації кейсів наших клієнтів і при виконанні міжнародних підключень ми теж використовуємо підводні інтернет-кабелі.

Одного разу до нас звернулася компанія зі штату Нью-Джерсі із запитом з'єднати їх офіс з сервером біржі. З огляду на особливість біржових торгів, для клієнта було важливо оперативно отримувати котирування з біржі з найменшим пінгом, що можна було реалізувати, завдяки виділеному каналу L2. Перевага оренди оптоволоконного каналу в тому, що за надійність і безперебійність його роботи відповідає саме провайдер. І так як в основі даного кейсу лежала передача міжнародних даних, виконати це завдання без використання підводних інтернет-кабелів було б неможливо.



Текст: Марія Мухіна

Написати нам

Від 2 до 500 симв.