У 1910 році в Бельгії існував архів Mundaneum, який сьогодні називають "паперовим Google". Тут можна було знайти всі знання світу. Дехто навіть називає його першою "Вікіпедією". Найцікавіше про проєкт ми зібрали в нашому матеріалі.

Що таке Mundaneum

Мунданеум — це інформаційне сховище на 12 мільйонів карток. Історія незвичайного “архіву” розпочалася в 20 столітті завдяки двом юристам з Бельгії: Анрі Лафонтену та Полю Отле. Вони вирішили об'єднати всі знання світу, зібравши їх в одному місці. Задля простоти пошуку використали систему картотечних нотаток.

Поль та Анрі створили універсальну десяткову класифікацію, витративши на це десять років. Завдяки ній їм вдалося каталогізувати більш як 12 мільйонів карток з даними. Майже 200 бібліотек світу і сьогодні користуються такою системою.


Запустивши проєкт, юристи почали надавати інформаційні платні послуги. Вони відповідали на запити, що приходили поштою і телеграфом з усього світу за гроші. Це був свого роду “фізичний” Google.

Інформації в Mundaneum дедалі більшало, а тому уряд Бельгії передав для проєкту понад 100 кімнат у палаці П’ятдесятиріччя. Проте пізніше приміщення відібрали задля розвитку гумової промисловості.

Коли проєкт став дуже масштабним, Отле та Анрі намагалися створити нову систему — механічний кеш даних, що працював через глобальну мережу. Вона мала бути пов'язана з Mundaneum завдяки телебаченню чи телефону, що дозволило б транслювати відповідь на екран.

Для реалізації ідеї потрібні були кошти. Проте проєкт не отримав підтримку від уряду Бельгії. Після початку Другої світової війни архів перемістили в інше приміщення, а ще пізніше — припинив своє існування. Частина карток була знищена нацистами, але те, що вдалося врятувати з часом помістили у Брюсселі, у невеликому приміщенні на території парку Леопольда.


Сьогодні залишки Mundaneum знаходяться вони у музеї в Монсі. Профінансували його колишній прем'єр міністр Бельгії Еліо ді Рупо та Google. Кожен може побачити його на власні очі, завдяки онлайн-версії музею.

Написати нам

Від 2 до 500 симв.