Всі ми використовуємо ip-адреси у повсякденному житті. Маршрутизатори для подачі інтернету, робота принтерів в офісі, функціонування smart-техніки, системи розумний будинок - все це було б неможливе без ip-адрес.

Проте що криється за поняттям ip-адреси? Хто саме реєструє та видає їх? Чому попит на них продовжує зростати в геометричній прогресії та що відбудеться, коли використають останню IPv4 (четверту версію IP-протоколу) – відповіді на ці запитання  розглянемо у нашій статті.


Що таке IP-адреси та хто має право їх видавати?

Іp-адреса - це унікальний набір цифр, який дозволяє ідентифікувати конкретний пристрій або користувача в мережі. Тобто, простими словами, ip - це адреса проживання певного користувача або пристрою в інтернет-мережі.

Право виділяти та реєструвати ip-адреси у світі закріплено за некомерційною організацією Regional Internet Registry (RIR). На сьогодні існує 5 інтернет-реєстраторів, за кожним з яких закріплений певний регіон світу: RIPE NCC, APNIC, AFRINIС, LACNIC та ARIN. 



В нашому регіоні ip-адреси виділяє RIPE NCC, що обслуговує Європу, Центральну Азію і Близький Схід. Надалі питання контролю в цій сфері передається локальним інтернет-реєстраторам - LIR. Саме вони відповідальні за розподіл та реєстрацію ip-адрес на локальному рівні. (так, телеком-оператор GigaTrans має статус саме LIR). І вже безпосередньо локальні інтернет-реєстратори привласнюють ip-адреси звичайним інтернет-користувачам, таким як ми з вами.

Тож чому останнім часом ведеться безліч розмов стосовно того, що IPv4  скоро закінчаться?

Найбільш розповсюдженою версією ip-адрес є IPv4 - четверта версія інтернет протоколу. Адже саме на ньому працює всесвітня мережа. 

IPv4 використовує 32-бітові (чотирьохбайтні) адреси, що обмежують адресний простір 4 294 967 296 (232) можливими унікальними адресами.
Так ось, у 1981 році, коли тільки прописали протокол  IPv4 вважалося, що їх вистачить на все життя. Проте реалії сьогодення зовсім інші. Запровадження нових технологій, 5G, розвиток Інтернету речей - все це призвело до стрімкого зменшення кількості ip-адрес.
Тому 25 листопада 2019 року, о 16:35 за київським часом, RIPE NCC видав останній блок IPv4 адрес.

Так чому ж ip-адреси - це новий біткоін телекому?

Як навколо біткоінів, так і ip-адрес створено багато шуму, але популярність і великий попит це не єдине, що їх пов'язує.



IP-адреси створені на базі протоколу TCP/IP, а "біток" досить часто називають біткоін-протоколом. Все тому, що в основі створення «бітка» також лежить протокол, але криптографічний. А це означає, що є щось спільне і в самій суті створення даних технологій.

Також кількість IPv4 обмежена, так само, як і біткоінів (максимальна кількість біткоінів, які будуть коли-небудь випущені, становить 21 мільйон).
Ну і найбільш об'єднуючою характеристикою для обох технологій є питання ціноутворення. На початку створення як ipv4, так і біткоінів їх ціна дорівнювала копійкам. У 2009 році ціна 1 біткоіну становила $0.000763, практично стільки ж коштував IPv4. Але сьогодні ціна на обидві технології значно зросла і питання ціноутворення стало нерегульованим

Чому так сталося? І як обмежена кількість IPv4 вплинула на їх ціну? 

Останнім часом бурхливий розвиток IT-складової світу призвело до вичерпання запасів IPv4. Сьогодні кожен з нас використовує IPv4 у великій кількості. І мова зараз йде не тільки про ip-адресу роутера, який роздає wi-fi в наших будинках. Наприклад, зараз поширена система "розумний будинок", так от виконання будь-якої дії з датчиком (наприклад, включення теплої підлоги за допомогою віддаленого доступу) також вимагає наявність індивідуальної ip-адреси. Адже без знання ip-адреси, який закріплений за цим датчиком ви просто не зможете цього зробити – коментує комерційний директор GIGAGROUP Марія Алєксєєнко.

Саме тому, стало зрозуміло, що IPv4 "не вічні" і в один день компаніям і простим інтернет-користувачам доведеться перейти на інтернет протоколи нового покоління - IPv6.

Доречі, також дуже цікавою темою є питання цін на IPv4 та того як вони змінилися за останні 5-10 років. По мірі того, як зростав попит на IPv4 зростала і ціна на них. І питання ціноутворення стало сьогодні нерегульованим. Так як безпосередньо придбати IPv4 у RIPE NCC неможливо, адже остання адреса була видана минулого року, джерелом постачання IPv4 стали компанії-банкрути, телеком-оператори, які закрили свої LIR, а також користувачі, яким придбані раніше ip-адреси стали не потрібні.
І найцікавіше, якщо 10-15 років тому IPv4 коштував практично "копійки" або їх видавали взагалі безкоштовно, то сьогодні ціни стають практично космічними.
Якщо у 2017 році одна IPv4 коштувала приблизно 6 дол., минулого року вартість зросла до 10 дол, то в 2020 році ціна вже стартує від 15-25 дол за одну IPv4 . В той час як IPv6 коштує 0,4 дол.

Чим саме відрізняється IPv4 від IPv6 та з якими складнощами може зіткнутися компанія при переході на нову версію інтернет-протоколу?

Традиційною формою запису IPv4 адреси є запис у вигляді чотирьох десяткових чисел (від 0 до 255), між якими ставлять крапку. Тобто довжина адреси - 32 біта (приклад запису IPv4 - 172.16.255.2.) Якщо прорахувати всі можливі варіанти IPv4, то їх загальна кількість складе 4 294 967 296. Здавалося б багато, але вони практично всі використані вже.

IPv6-адреса являє собою вісім 16-бітових шістнадцятирічних блоків, розділених двокрапкою. Його довжина становить 128 біт (приклад запису IPv6 2001:0da8:11a4:08d6:1f84:8a3e:07a1:655d.)

Тобто всіх можливих варіантів IPv6 не злічити. Фахівці кажуть, що таких варіацій навіть більше ніж атомів у всесвіті. Але незважаючи на це багато хто не поспішають переходити на IPv6. 

Так, за даними Google, тільки близько 24% користувачів підключаються до пошукового ресурсу компанії через IPv6. І такий повільний перехід пов'язаний з певними технічними труднощами.

«По-перше, в деяких випадках доведеться замінити обладнання (в даному випадку маршрутизатори). Так, IPv6 створений в 1996 році, але все одно існують маршрутизатори, які не підтримують даний протокол. По-друге, на побудову окремої мережі IPv6 може піти багато часу. Наприклад, в SIE Worldwide Studios - групі компаній-розробників відеоігор - впровадження «проекту IPv6» йде вже цілих 7 років. А також іноді компаніям доведеться перейти на інше програмне забезпечення» – коментує керівник відділу NOC телеком-оператора GigaTrans Герасименко Олександр.

Написати нам

Від 2 до 500 симв.