Понад сотні годин відео про інтернет — лише мала частина контенту на TED Talks. З чого складається інтернет, що таке волокно, як його прокладають на дні океанів та навіщо нам Інтернет речей — команда GigaTrans відібрала для вас найцікавіші доповіді.

Відкрийте для себе фізичну сторону Інтернету. Ендрю Блум

Ідея до створення такого виступу з'явилася в Ендрю Блума випадково. Коли білка перегризла кабель і вибила його з мережі, журналіст задумався, з чого насправді складається Інтернет. Тож він вирішив розкласти Всесвітню павутину “на молекули” — підводні кабелі, секретні перемикачі та інші фізичні елементи, з яких складається мережа.

У виступі ви дізнаєтеся про те, як континенти підключаються до мережі Інтернет. Як підводні кабелі прокладають на дні океанів та пізнаєте Інтернет у його “фізичній формі”: кабелі, комутатори та сервери, які віртуально з’єднують нас по всьому світу.

Інтернет речей — що це. Бенсон Хаугленд

Інтернет речей надає нам доступ до даних з мільйонів пристроїв. Повсякденні предмети з датчиками та Wi-Fi можуть відстежувати кожен крок нашого життя. Але як це працює і що ми можемо зробити з усіма цими даними?

Бенсон Хаугленд у своєму виступі простими словами пояснює, що таке Інтернет речей, як всі його складові пов'язані між собою та до чого тут ми з вами.


Що таке оптоволокно та як ця технологія розвивається сьогодні. Саджан Сайні

В далекому 2012 році команда дослідників встановила світовий рекорд, передавши 1 петабайт даних — це 10 000 годин відео високої чіткості — по кабелю довжиною п’ятдесят кілометрів за секунду. Це був не просто кабель. Це була вдосконалена версія оптоволокна — прихованої мережі, яка з’єднує нашу планету та робить можливим Інтернет. 

У відео Саджан Сайні змалювала та буквально “на пальцях” пояснила як працює глобальна мережа та до чого тут оптоволокно.


Ваш людський брандмауер – відповідь на проблему кібербезпеки. Роб Мей

Персональні дані – це те, що має потенціал для розвитку економіки. Але іноді ми ділимося занадто великою кількістю нашої інформації в інтернеті.

Роб Мей пропонує побудувати свій людський брандмауер в епоху, коли більша частина нашого життя відбувається в інтернеті. Він представляє складні теми просто, використовуючи приклади з реального життя. Що зрештою змушує нас замислитися над нашою поведінкою в мережі.

Хто володіє Інтернетом майбутнього. Ordinary Things

Інформація хоче бути вільною — слова технолога Стюарта Бренда на конвенції хакерів 1984 року. Ці слова стали мантрою, які зрешною сформували Інтернет. Проте сьогодні все змінюється. 

Зловмисники з легкістю зламують акаунти інтернет-користувачів, хакери шифрують дані бізнесу, а інтернет та його інфраструктура “зосереджені в руках” декількох американських бізнесменів.

Анонім, відомий як Ordinary Things розповідає про сильні та слабкі сторони Інтернету, попереджаючи, що боротьба за вільний Інтернет є боротьбою за наше спільне майбутнє.


Написати нам

Від 2 до 500 симв.