На ринку телекому компанія GigaTrans успішно працює вже 13 років. Більше 1000 км власної інфраструктури, технічна база згідно з вимогами сертифікацій ISO 27001 та КСЗІ, техмайданчики в Варшаві в дата-центрі LIM.

Ми продовжуємо спецпроект «Моя робота - Телеком» - розповідаємо про тих, хто стоїть за високою швидкістю роботи інтернету і стабільністю каналів зв'язку. Наш наступний герой - архітектор мережі телеком-оператора GigaTrans Андрій Оснач. Він розповів про компанію як про поле для експериментів, знання, необхідні сучасному мережевому інженеру, і особисті девізи.

Про несподіваний прихід в телеком

Я закінчив КПІ ім. І. Сікорського, спеціальність - «Автоматизація експериментальних досліджень і комплексних випробувань» факультету аерокосмічних систем.

Запис в моєму дипломі каже, що за освітою я інженер-електрик. Однак ми глибоко вивчали математику, програмування, електроніку. Знання, які нам давали, мене захоплювали. Після закінчення університету працював системним адміністратором в Державній податковій адміністрації (зараз Державна фіскальна служба України - ред.), А потім на телеканалі «Тоніс». Там я вперше познайомився з роботою інтернет-провайдерів.

Керівники холдингу, до складу якого входив телеканал, створили власну компанію, яка спочатку надавала доступ до інтернету тільки внутрішнім підприємствам, а потім і зовнішнім. Організацію всіх технічних процесів несподівано доручили мені.

Був радий такій пропозиції, колективу та атмосфері: мені надали можливість робити все, що вважав за потрібне, тоді, коли вважатиму за потрібне. Я повинен був підтримувати стабільну роботу телеканалу, при цьому міг експериментувати з надійністю і безпекою. Такий підхід тільки підігрівав мою мотивацію.

Про компанію як майданчик для екпериментів 

Я став частиною команди телеком-оператора GigaTrans вісім років тому - це моє найтриваліше перебування на одному місці.

Спочатку я виконував обов'язки начальника відділу Network Operations Center (NOC). Однак зростання бізнесу і мій інтерес до технологій привели до того, що у вільний час я займався розвитком мережі. Мені хотілося вдосконалювати її так, щоб це було цікаво компанії і клієнтам.

Ми змінили архітектуру мережі з «плоскої» на ієрархічну, побудували пірингові з'єднання з іншими операторами, включилися в українські, а потім і міжнародні точки обміну трафіком. Паралельно займалися плануванням і оптимізацією проходження трафіку, а також розвивали систему захисту від DDOS-атак.

Я продовжую все це робити і зараз. У мене був і є простір для експериментів і досліджень: можу тестувати потенційно цікаві технології. Як «технарю» мені завжди хочеться працювати з новітнім обладнанням, яке з'являється на ринку (посміхається).


Про «самотню» роботу

Працюю в технічному відділі: архітектор мережі - окрема «бойова одиниця» без підлеглих. Моя зона відповідальності - не фактична побудова і управління мережею, а логічний рівень, міжмережевий і транспортний аспекти.

Я повинен вирішувати всі питання щодо ядра мережі, маршрутизації і комутації пакетів, проходження і резервування даних, мінімізації простоїв. Також серед моїх обов'язків - підтримувати стабільність і якість інтернет-каналу, усувати причини неполадок з боку нашої компанії. Щоб виконувати свої завдання, взаємодію з усім колективом. Найтісніше - з відділом NOС і лабораторією обстеження волоконно-оптичних ліній зв'язку (ВОЛЗ).

Про роль перекладача для клієнтів 

Робочий процес побудований так, що з клієнтами в більшості випадків спілкується відділ NOC і менеджери. До мене звертаються, коли не можуть вирішити питання самостійно.

Як правило, це стосується того, з чим хлопцям ще не доводилося стикатися. Наприклад, створення фільтрів для певних типів трафіку або перенаправлення його альтернативними шляхами. Але таке відбувається все рідше.

Також я беру участь у зустрічах з замовниками, якщо це технічно складний або нестандартний випадок. Розповідаю, як ми реалізували рішення, яке їх цікавило, що потрібно зробити, щоб технологія працювала так само ефективно і в них, які ресурси GigaGroup можна і потрібно використовувати. По суті, пояснюю клієнтові, як він може отримати те, що хоче.

Про цікаві задачі

Останнім часом з'являється більше клієнтів з цікавими запитами. Це пов'язано з появою нових для нашої країни видів бізнесу, таких як хмарні оператори з підвищеними вимогами до надійності і доступності їх сервісів. Цікаво працювати з трейдерами і компаніями з індустрії комп'ютерних ігор, де дуже суворі вимоги до затримок в мережі. Традиційно дуже серйозно ставляться до якості сервісу представники фінансового сектора.

Якщо мова йде про фізичне і логічне резервування, захист від DDOS-атак, то найбільш показовий кейс, який ми реалізували для наших колег з хмарного провайдера GigaCloud.

Ми побудували схеми гібридного захисту від DDOS-атак, яка включає і апаратну (з більш тонким налаштуванням, але меншою пропускною спроможністю), і хмарну складові (в першу чергу для захисту від т.зв. volumetric DDoS-атак, спрямованих на переповнення каналу). Хотілося зробити так, щоб клієнти компанії могли самостійно приймати рішення про необхідність включення / вимикання захисту без участі інженерів GigaTrans. Ми домоглися бажаного результату.

Також створили систему відеоспостереження для великої державної організації. Одна з вимог клієнта - пристрої, в які підключаються камери, повинні автоматично переходити на резервний канал, якщо основний виходить з ладу. Плюс - потрібно було реалізувати перемикання на хмарне сховище в разі проблем зі сховищем замовника. Все це повинно відбуватися без нормальної експлуатації як самої компанії, так і GigaTrans.

Завдання ускладнювалось, тому що обладнання замовника виявилося дуже різнорідним. До того ж, клієнта потрібно було повністю ізолювати від інших. У підсумку ми знайшли відповідне рішення, яке включає декілька протоколів динамічної маршрутизації і створення віртуальних роутерів.

Про важливість інтуіції та стресостійкість

Зміни в IT-сфері, навіть в Україні, відбуваються дуже швидко. Тому для технічних фахівців вкрай важливі вміння навчатися новому, аналітичні здібності і знання англійської. Наприклад, базові принципи маршрутизації не змінюються, але з'являються більш ефективні механізми передачі і управління трафіком.

В IT багато працюють без спеціальної підготовки з математики або фізики. Але якщо вона є, то це плюс: знання цих дисциплін структурують мислення і допомагають вибудовувати логічні ланцюжки, на основі яких створюються гіпотези і теорії.

Ще важливо мати чималу практику в області мережевих технологій. Багато проблем вирішуються найчастіше на рівні інтуїції завдяки попередньому досвіду.

Так, нещодавно наші колеги з хмарного провайдера зіткнулися з проблемою: вони виявили зупинку передачі трафіку на одному сегменті мережі і переймалися, що після перезавантаження обладнання дані загубляться. З нашої практики ми знали, що той тип маршрутизаторів, який вони використовують, може давати збій, тому запропонували ряд дій для відновлення роботи без перезавантаження. Це були припущення, але вони виявилися правильними.

Без вміння працювати в умовах стресу в нашій сфері теж робити нічого. Наприклад, рік тому наша компанія пережила велику аварію, причину якої ми не могли визначити протягом декількох годин. Уявіть, якою сильною була напруга: час іде, причина не відома, а керівництво безперервно дивиться тобі в потилицю, чекаючи відповіді. Тоді виявилася проблема в ядрі, але щоб розібратися в ній, мені потрібен був час, якого по суті не було. Складалося враження, що я лагоджу машину на швидкості 120 км / год.

Але, на щастя, набагато частіше доводиться вирішувати дрібні питання з неполадками на окремій ділянці мережі. Завдання - оперативно зрозуміти, чому виник простій і виправити його.


Про внутрішню відповідальність

Намагаюся максимально ефективно використовувати свій час і «вимикатися» з робочих питань, коли йду з офісу. Але, звичайно, мені можуть зателефонувати і о другій годині ночі, якщо щось трапляється.

Тут справа ще й у внутрішній відповідальності. Наприклад, нещодавно я поїхав в наш дата-центр GigaCenter вночі по своєму бажанню. Ми оновлювали програмне забезпечення на одному з кореневих маршрутизаторів. Я відчував необхідність контролювати процес, хоча вагомих причин для цього не було. Але мені було так спокійніше, і я радий підтримати команду.

Про необхідність самонавчання

У компанії у мене є можливість тестувати те, що я вивчив.

Наприклад, одного разу я «закопався» в інформації, яка стосується протоколу внутрішньої маршрутизації OSPF, і кардинально змінив його конфігурацію для нашої компанії. Тепер, якщо трапляється збій трафіку, відновлення працездатності займає набагато менше часу. При цьому клієнт не помічає проблему навіть при обриві волокна. Та й нашим черговим не приходять повідомлення про збої. До зміни протоколу у нас виникали 30-40 досить «болючих» секунд простою.

Головне в процесі отримання знань - щоб воно було безперервним. Так, у мене виражена потреба в навчанні, інакше мені стало б нудно (посміхається).

Про темпи розвитку

Провідні компанії в нашій сфері часто підказують, в якому напрямку розвиватися далі, які технології варто протестувати.

Наприклад, зараз ми плануємо запуск Multiprotocol Label Switching (MPLS). Цей протокол безпосередньо передає пакети даних, дозволяючи створювати надбудови над існуючою інфраструктурою для нетипових випадків.

Коли ми його запровадимо, то зможемо усунути недоліки в резервуванні і автоматичному відновленні каналів в ядрі мережі. Отримаємо інструмент, щоб більш ефективно вирішувати деякі завдання, наприклад, побудова географічно розподілених клієнтських локальних мереж поверх мережі GigaTrans.

Ми постійно щось оптимізуємо - автоматизуємо завдання і процеси. Якщо збережемо той темп розвитку, які набрали в останні три місяці, то через рік всі процеси в технічному відділі будуть максимально спрощеними і зручними.

Про життєві правила

З віком я почав ставитися спокійніше до багатьох речей. Тому мій девіз по життю - Nothing is true, everything is permitted. («Ніщо не істина, все дозволено» - ред.). Це слова американського письменника Вільяма Берроуза.

Не сприймати нічого як істину в останній інстанції, прагнути думати нестандартно і діяти відповідно - не так, як вважається правильним, а так, як вважаєш за потрібне. І, звичайно ж, потім нести за це відповідальність.


Текст: Олена Колесник


Написати нам

Від 2 до 500 симв.