Нас дратує, коли відпадає зв'язок у Zoom або переривається відео на YouTube. А що, якщо інтернет зникне на кілька днів, місяців, років чи навіть назавжди?

Спеціалісти GigaTrans подискутували на тему зникнення Всесвітньої павутини та розповіли чи можливий тотальний інтернет-блекаут у світі.

Наслідки зникнення Інтернету 

Уявіть собі світ без Всесвітньої мережі, Facebook, Telegram чи навіть електронної пошти. Так, вже хочеться кричати.

Одразу зникнуть базові послуги, до яких ми всі з вами звикли. Обмін повідомленнями, дзвінки через месенджер, пошук в google, листування поштою. Деякі кабельні та супутникові послуги будуть недоступні.

Без інтернету ви не зможете увійти до соціальних мереж, таких як Facebook або Instagram. Аби бути на зв’язку з рідними чи друзями доведеться писати листи та надсилати їх поштою.

Передача файлів між комп’ютерами також буде ускладнена. Доведеться зберігати файли на фізичних носіях:  флешках, жорстких дисках або не дай бог всі кинемося на пошуки CD-RW дисків. Стрімінгові сервіси, такі як Netflix, Youtube чи Megogo ми використовуємо майже щодня. Якби Інтернет зник, ми б втратили доступ і до них. 

Ну а тепер найстрашніше, без інтернету зупиняться дата-центри по всьому світу. Хмарна інфраструктура також вийде з ладу. А тому всі дані, що ви зберігали на віртуальних ресурсах: контакти, тисячі фото чи відео, дані бізнесу також стануть недоступними.


Зникнення інтернету також вплине на економіку. І наслідки будуть катастрофічними. Адже мова йде не тільки про втрату таких послуг, як електронний банкінг чи PayPal.

Зупиняться фінансові операції, замовлення клієнтів. Водії залишаться без навігації, магазини втратять зв'язок із постачальниками та не зможуть надалі закуповувати продукти — світова логістика зависне у повітрі.

Кожен вебсайт буде офлайн. Без інтернету в багатьох компаніях зникне потреба в цілих відділах співробітників, а робота бізнесу зупиниться. Мільйони людей залишаться без роботи. А тому кількість безробітних зростатиме в геометричній прогресії. 

Також зупиняться не тільки світові IT-гіганти, але й промисловість, виробництво та критична інфраструктура. Деякі країни відчують наслідки більше, інші — менше. Розвинуті країни зіткнуться з серйозною економічною кризою майже одразу, оскільки цілі промислові сектори або зникнуть, або боротимуться за виживання. Інші країни, життя яких менше залежить від онлайну постраждають менше. Проте таких мало.

Чи може Інтернет зникнути

Хороша новина: повний колапс інтернету майже неможливий. Робота всесвітньої павутини не завязана на єдиному маршрутизаторі чи DNS-сервері з перемикачем. 

Деякі частини Інтернету дійсно можуть виходити з ладу. І це відбувається. Певний сервер може дати збій через необхідність перезавантаження або заміни, один з підводних кабелів може обірватися, зачепившись за якір. Так це призупинить доступ до інтернет-мережі в певній області чи регіоні, проте лише на певний час.

Хоча існує таке поняття, як магістраль Інтернету — основні волоконно-оптичні кабелі або DNS-сервери, які передають більшу частину даних. Проте вона не централізована. Немає штекера, який можна було б витягнути з розетки, або кабелю, який можна було б перерізати та змусити зникнути інтернет у всьому світі.


Так ми можемо розглянути сценарій масштабного колапсу: астероїд або комета, що зіткнуться із Землею та знищать значну частину інтернет-інфраструктури. Або надмірне гамма-випромінювання чи електромагнітні коливання від сонця, які завдадуть тієї ж шкоди. Проте за такого сценарію зникне і планета.

Зникнення інтернету в певних регіонах — вже більш реальна ситуація. І це трапляється.

У 1988 році інтернет-мережу атакував хробак Морріса — один із перших мережевих вірусів, який розповсюджувався через Інтернет. Він паралізував роботу шести тисяч інтернет-вузлів у США та вразив тисячі комп’ютерів. 

У 2011 році літня жінка копала мідь і випадково відрізала велику частину оптоволоконного кабелю. Це спричинило значне відключення Інтернету, яке охопило частину Грузії, Азербайджану та Вірменії. В 2012 році через ураган Сенді затопило три центри обробки даних у Нижньому Манхеттені, що призвело до паралізування інтернету в цьому регіоні. А час від часу навіть акули виводять певні регіони світу в офлайн, перегризаючи підводні інтернет-кабелі.


Тож на щастя змусити інтернет мережу повністю зникнути неможливо. Тож можемо надалі насолоджуватися переглядом відео в ютубі, листуванням з друзями та вести онлайн-бізнес. А виконувати все це допоможе швидкісний інтернет від телеком-оператора GigaTrans. 

Написати нам

Від 2 до 500 симв.