Бізнес без інтернету сьогодні неможливий. Тому перше завдання в компанії на час блекауту — забезпечити безперебійний інтернет. 

Перший варіант — оптоволокно до будівлі, в якій є дизельгенератор.

Під час відключень електроенергії доступ до мережі інтернет продовжують надавати провайдери, що застосовують PON-технологію. Адже в основі такого підключення лежить волоконно-оптичний кабель.

Загалом, ще до того як інтернет потрапляє до вашого бізнес-центру або офісу він проходить через декілька основних точок: активне обладнання телеком-оператора, основні та проміжні телекомунікаційні вузли й лише після потрапляє до клієнта.

Активне обладнання (модеми, маршрутизатори, комутатори) провайдера зазвичай під'єднано до додаткових джерел живлення. Це допомагає забезпечити безперебійність їх роботи при вимкненні електроенергії. Основні телекомунікаційні інтернет-вузли також забезпечені акумуляторними батареями, а також генераторами, що мають запаси палива. Додатково все це зарезервовано окремими енерговводами. Окрім цього на проміжних інтернет-вузлах провайдери також встановлюють акумуляторні батареї (АКБ). 

А тому подальша робота інтернет-мережі залежатиме від розташування користувача. 

Купівля та встановлення дизельгенератора — варіант, який гарантуватиме роботу інтернету без світла.

Якщо для забезпечення роботи бізнесу вам необхідний лише інтернет, а на території офісу є дизельгенератор, тоді провайдер протягне оптику до бізнес-центру. В середині будівлі активне обладнання заживлюється від генератора. Проте треба врахувати, що він не запускається за долю секунди. Тому додатково провайдер встановлює АКБ до свого обладнання.

Клієнту залишається заживити активне обладнання в офісі від резервного джерела. Тут мова йде про роутер та медіаконвертер. Це можна вирішити завдяки акумуляторній батареї.

Другий варіант — "прокинути" оптоволокно напряму до офісного приміщення користувача. Це технологія FTTH. У такому разі вам не знадобиться дизельгенератор, оскільки активне обладнання телеком-оператора зарезервовано додатковими елементами живлення, мережа працюватиме навіть за умов відсутності світла. Саме так своїх клієнтів підключає телеком-оператор GigaTrans. 

І останній варіант — придбати супутниковий інтернет. Всім відомий Starlink або інші варіанти. Проте присутні й мінуси, адже вартує технологія дорого, а швидкість передачі має низьку.


Тепер розглянемо варіант, коли компанія використовує за основу хмарну інфраструктуру. 

Якщо у вас всі дані в хмарі, тоді вам потрібнен лише інтернет. Як забезпечити його безперебійну роботу — ми розглянули вище.

Інше питання — якщо ж у вас власний ЦОД, тобто ви зберігаєте сервери в офісі. Тут є два варіанти. Перший —  ви купуєте генератор та встановлюєте його. Тут звісно додаються питання обслуговування, закупівлі палива. Крім цього мінімальний простій все одно буде, адже за необхідності запуск генератора потребує людини, яка його запустить, а їй ще потрібен час аби дістатися до нього. 

Також на власному досвіді стикалися із ситуаціями, коли в клієнтів виходили з ладу сервери через надто часте вимкнення та запуск. 

Інший варіант — ви можете розмістити “залізо” в дата-центрі. Адже про безперебійність роботи, генератори, закупівлю палива вже подбали за вас підрядники. А ви отримуєте гарантію безперебійної роботи вашого обладнання.

Ну і наостанок — завжди майте план B, а то навіть і С. Ніхто не скасовував правило 3-2-1. Відповідно до якого, надійний захист інформації — це мінімум три резервні копії даних на двох різних пристроях. При чому одну з таких копій варто зберігати в іншому місці. Тож працюючи в час війни рекомендуємо мати резервні копії в хмарній інфраструктурі, наприклад основні бекапи.

Як підключити інтернет без світла віддаленим працівникам 

Ну в плані забезпечення доступу до мережі співробітникам працює та ж сама схема, яку ми розглянули вище. Проте враховуючи реалії нашого життя важливим стає віртуальний доступ віддалених працівників, який сьогодні забезпечує ремоут. 


Це віртуальний “робочий стіл” з повним функціоналом фізичного комп'ютера. При цьому обчислення та обробка інформації відбувається на серверах, а користувач може працювати з будь-якими сервісами та програмами з будь-якої точки світу. 

Сьогодні можна виділити дві основні технології віртуалізації робочих місць —  VDI та RDS. 

RDS — технологія, яка дозволяє співробітникам компанії віртуально працювати з будь-якого пристрою на виділеній віртуальній машині. Для початку роботи, вам необхідно мати Windows-інфраструктуру в хмарі та ліцензію Microsoft RDS. Таке рішення — ідеальний варіант для малого та середнього бізнесу зі штатом до 50 працівників.

Технологія VDI — інфраструктура, яка передбачає розгортання окремих робочих столів співробітників на окремій віртуальній машині. Такий сервіс розгортають на приватній хмарі. На відміну від RDS, де всі співробітники працюють в одному віртуальному openspase у випадку VDI кожен працівник має в цьому openspase окремий кабінет з власною інфраструктурою. А звідси й основна перевага — підвищена безпека та ізольованість користувачів. Дане рішення підійде для бізнесу та компаній з великими масивами даних, а також компаній з підвищеними вимогами до безпеки даних зі штатом від 50 співробітників.

Написати нам

Від 2 до 500 симв.