Ціни на інтернет для домашнього використання і для бізнесу відрізняються. Чому? Інтернет-канали для дому часто мають нижчу якість, тоді як інтернет для бізнесу завжди відповідає умовам договору, обладнання — якісніше, а швидкість реагування — максимальна. Розберемося, що це означає, як працюють інтернет-провайдери для юридичних осіб і дому, і в чому основні відмінності цих процесів.

Відмінність інтернету для офісу і дому

Підключити інтернет в офіс — означає заплатити не лише за умовлену кількість мегабітів. Насамперед — це вища якість послуг і оперативне реагування на проблеми. Якість інтернету буває різною. Домашній — має нижчу швидкість передачі даних. У договорі вказана одна швидкість, але за фактом — зовсім інша. Це називають фальшивими мегабітами, тоді як офісний інтернет — видає якісну швидкість.


Мережа для фізосіб може видавати й 100 Мбіт/с, проте не слід забувати, що домогтися цього часто можна лише при підключенні кабелю до гаджета. Ситуація з Wi-Fi часом виявляється складнішою.

Інтернет для дому

Домашні інтернет-провайдери Києва оптом закуповують трафік у магістрального провайдера і продають його своїм кінцевим клієнтам. Якщо ці клієнти знаходяться у багатоквартирному будинку, провайдер виділяє на все житло канал зі швидкістю 300 Мбіт/с. А далі — розбиває його по квартирах. Швидкість для таких клієнтів падає і вони отримують інтернет 20-100 Мбіт/с — залежно від тарифу. Далі якість зв'язку для таких людей варіюється від часу доби й навіть днів. Якщо більшість ваших сусідів, які користуються послугами того ж провайдера, на роботі або сплять — швидкість інтернету буде збігатися з обіцяною. Якщо ж це вечір або вихідні, коли більшість вирішили подивитися серіали або YouTube, — від цього постраждає і ваша персональна швидкість.


Клієнти, які користуються домашнім інтернетом, отримають і нижчу якість обслуговування. Це пояснюється якраз сумою, яку вони платять за надання послуг. У провайдерів десятки тисяч клієнтів, у яких відбуваються постійні збої або аварії, а швидкість реагування на них невисока — несправності можуть лагодити кілька днів. Крім того, навряд чи вам зроблять знижку за той час, коли ви не могли навіть надіслати повідомлення, підключившись до Wi-Fi. Якщо вам важлива висока швидкість інтернету (наприклад, ви працюєте віддалено), то ставлення провайдера до вас як до звичайного користувача може значно ускладнити життя. У бізнес-клієнтів все навпаки — телеком-оператори надають послуги зовсім іншої якості: телеком-провайдер укладає з клієнтом SLA (Service Level Agreement) — договір про кількість хвилин-годин допустимого перестою сервісу на рік. Якщо перестій більше, то клієнту компенсуються гроші. Домашні оператори такий договір не підписують.


Інтернет для бізнесу

Інтернет для офісу враховує багато факторів, про які часто не замислюються звичайні користувачі. Крім високої швидкості й оперативної техпідтримки, клієнт отримує:

  • Дороге обладнання. Для кожної організації використовується окреме обладнання, яке встановлюється винятково дня неї.
  • Комерцію. Висока швидкість інтернету допомагає бізнесу заробляти: платити банківськими картами, оперативно відправляти важливі листи, роздавати інтернет для комфорту клієнтів у ресторанах, готелях або салонах краси. Щоб ці процеси працювали безперебійно й організація отримувала вдячних клієнтів, варто звертатися до якісніших і дорожчих за домашній Wi-Fi.
  • Оптичне волокно. До житлового фонду для підключення звичайного інтернету підводять оптоволоконний кабель, встановлюється обладнання і підключаються сотні квартир по 150 гривень. Компанія ж, яка вирішила підключити інтернет до офісу, отримує власне оптичне волокно у своєму приміщенні. Оскільки вартість будівництва оптоволокна висока, зростає і тарифна сітка підключення для бізнесу.

Наслідки "квартирного" інтернету в офісах

Індивідуальні підприємці теж вважаються "компаніями" і можуть користуватися послугами інтернет-провайдерів для юридичних осіб. Водночас бізнес телеком-провайдери звертають увагу не стільки на форму освіти підприємства, скільки на приміщення, в якому потрібно буде надавати послуги. В нежитловому приміщенні клієнту запропонують послуги саме для юросіб.

Ви можете провести інтернет в офіс і як фізособа, але у такому разі готуйтеся до отримання послуг низької якості. Ви будете платити менше, але швидкість і обслуговування будуть на рівні звичайної квартири. І це лише в тому разі, якщо можливості вашого офісу технічно дозволятимуть провести домашній інтернет.

Тим часом деякі провайдери навпаки пропонують провести офісний інтернет за ціною для фізосіб. Така "економія" може обернутися великими збитками для компанії, які в десятки разів перевищать суму, заощаджену на якісному підключенні. Тверезо оцінюйте завдання вашого бізнесу: якщо це відправлення кількох листів на день і розслаблений Google-пошук, вам підійде і дешевий модем. Але у разі необхідності роботи з сервісами CRM, роботи з ERP-системою, 1С та подібними, вам слід врахувати, що швидкість їх роботи безпосередньо залежить від швидкості інтернету або пінгу — часу у мілісекундах, необхідного для передачі в інтернет і приймання назад малого пакета даних. Ціна якісного інтернету в офіс для таких компаній становитиме понад 1000 гривень на місяць.

Що обрати

Якщо ви сумніваєтеся, який краще інтернет підключати у вашій ситуації, оцініть, як часто і з якою метою ви користуєтеся мережею. Якщо Wi-Fi вам потрібен лише для листувань у месенджерах і періодичного скроллу стрічки — підійде дешевий інтернет.


Але якщо вам потрібен стабільний канал, чесна швидкість і сервіси, що працюють, рекомендуємо під'єднати інтернет для компанії. При цьому не забудьте ознайомитися з усім спектром послуг від телеком-провайдера і відгуками на нього. Це допоможе не лише уникнути конфліктів на роботі, але і заощадить ваш час, гроші та нервові клітини.

Наприклад, бізнес інтернет-провайдер GigaTrans гарантує високу швидкість, яка зафіксована договором SLA. Інтернетом компанії користуються тисячі компаній з різних сфер бізнесу.


Написати нам

Від 2 до 500 симв.