Що таке канали передачі даних і як вони будуються? Як проводять інтернет в офіс клієнта? Які види оптичного кабелю існують та з якими труднощами стикається відважна будівельна бригада при побудові мережі клієнта?

Відповіді на всі ці питання ви зможете знайти в новій статті від команди GigaTrans.

Почати варто з того факту, що більше 98% кабельних споруд прокладаються в телефонній каналізації. Також оптичний зв'язок можна прокласти по повітрю та під водою (останній спосіб використовується найрідше, з огляду на дороговизну такого способу прокладки).

Практичне виконання робіт (а саме прокладка кабелю) займає як правило не більше 20% всього проекту, а більше 80% випадають на підготовчі процеси:
  • етап створення необхідної документації;
  • узгодження робіт;
  • а також отримання різноманітних дозволів на будівництво.

Які складнощі виникають при побудові волоконно-оптичних ліній зв'язку?

Згодом телефонні каналізації переповнюються кабелями, просідають від дощів та інших погодних умов. У таких ситуаціях складно здійснювати нові включення, адже дістатися до центру каналізації стає «завданням із зірочкою». Тому будівельній бригаді доводиться проводити справжні розкопки - розривати ґрунт і добиратися до кабелів, щоб виправити ситуацію.

GigaTrans - надійний телеком-оператор в побудові волоконно-оптичних ліній зв'язку

У команді GigaTrans присутні 2 повноцінні будівельні бригади, а також 2 автономні зварювальні лабораторії. Наші фахівці виконують весь спектр проектувальних робіт, здійснюють будівництво ВОЛЗ, а також роботи щодо експлуатації мережі (планові та аварійні). Ми не залежимо від зовнішніх підрядників, тому швидкість виконання проектів у нашій команді набагато вища, ніж у інших підрядників. Всі перераховані вище переваги, а також співпраця з партнерами Європи та України дозволяють нам підключати клієнтів практично в будь-якій точці світу.

Як відбувається прокладка волоконно-оптичних кабелів?

Захоплюючий процес закладки волоконно-оптичних кабелів у деталях ви можете побачити у відеоролику від команди GigaTrans:


Прокладка кабелю починається з закладки прутка - здавалося би така невелика, а насправді дуже важлива деталь. Саме за нього далі буде прив'язуватися оптичний кабель.



На наступному етапі необхідно здійснити прокладку кабелю.

Вище ми вже згадували, що в більшості випадків кабелі прокладаються саме під землею. Але часом бувають проекти, в яких немає технічної можливості для такого способу його прокладки. У таких ситуаціях волоконно-оптичний кабель кидається по повітрю.

Найбільш трудомістким і, мабуть, найцікавішим етапом будівництва ВОЛЗ є монтаж кабелю, а саме здійснення зварювальних робіт. Монтаж кабелю виконується за допомогою зварювального апарату для оптики - зварювальної муфти (наприклад, автоматичний зварювальний апарат Fujikura). Нижче розглянемо процес побудови каналів передачі даних клієнтів в розрізі етапів.

Після закладки прутка будівельною бригадою необхідно обробити кабель і завести його в зварювальну муфту.



Далі слідує процес обробки кабелю і зняття оболонки.



Лише після цього здійснюється безпосереднє зварювання волокон. На місце зварювання надягається термозбіжна гільза. Потім термозбіжна гільза опускається в піч з метою захисту місця зварювання.


І на останньому етапі необхідно закрити муфту, запечатати її та опустити вже у колодязь.

Які види кабелів існують?

У телекомунікаційній сфері використовують такі види оптичного кабелю:
  • монтажні та станційні (кабелі, які використовують при побудові кабельних комунікацій всередині будівлі);
  • зональні та магістральні (кабелі, за допомогою яких здійснюється побудова комунікаційної мережі під ґрунтом, в кабельних колодязях і під водою).
Так, в мережі телеком-оператора GigaTrans використовують оптичні кабелі від 2-х волокон. Кабелем з найбільшою кількістю волокон вважається магістральний на 216 волокон.



Написати нам

Від 2 до 500 симв.