Мати високошвидкісний і стабільний інтернет — бажання кожного, хто весь час працює в мережі. Та насправді реалізувати цю ідею зовсім не складно, якщо розібратися в методах передачі даних. Отже, сьогодні поговоримо про оптоволоконний інтернет — той, який буде ефективно працювати, навіть якщо вимкнуть світло. 

Що таке оптоволокно і які його особливості

Оптоволокно — це виріб, що складається з тонких ниток, які виготовлені з кварцового скла, а іноді пластику. Один оптоволоконний кабель для інтернету містить всередині 96 таких ниток, які знаходяться в гідрофобному гелі. Поверх оптоволокно покрите додатковою оболонкою для створення високого захисту від механічних пошкоджень.

Оптичні кабелі застосовуються для передачі світлових сигналів. Це означає, що оптоволоконний інтернет працює за допомогою світла, а не електрики. Таке інноваційне рішення в галузі зв'язку забезпечує високу ефективність та стабільність інтернет-з'єднань.


Переваги та особливості оптоволокна:

  • передає інформацію за допомогою світлових сигналів;
  • забезпечує ефективну передачу даних на великі відстані незалежно від погодних умов — швидкість може досягати 2.5-10 Гбіт/с;
  • має мінімальні втрати сигналу завдяки принципу повного внутрішнього відбиття світла;
  • нитки оптоволокна надзвичайно тонкі — діаметр становить приблизно 125 мікрон, що дорівнює діаметру людської волосини.

Як працює інтернет через оптоволокно

Оптичний інтернет працює за допомогою передачі інформації світловими сигналами через тонкі оптоволоконні кабелі. У цьому процесі використовується світло для кодування та передачі даних. Швидкість передачі інтернет-сигналу через оптоволокно визначається високою пропускною здатністю цього типу з'єднання.

До речі, дані передаються оптоволоконними лініями пасивної оптичної мережі. Саме тому інтернет буде працювати навіть без світла.

Технології передачі даних через оптоволокно

Існує дві технології передачі даних — GPON і FTTB. Різниця полягає у тому, що в технології GPON (Gigabit Passive Optical Network) оптоволокно прокладається до абонента всередину приміщення, в той час, як у технології FTTB (Fiber to the Building) оптоволокно прокладається тільки до будинку, а далі використовується вита пара для передачі сигналу до конкретних квартир або офісів всередині будівлі.


Як підключити оптоволоконний інтернет

Першим кроком у впровадженні оптоволоконного інтернету є ретельне планування процесу підключення. Спершу переконайтеся, що ваш регіон має покриття від провайдера оптоволоконного інтернету. Для цього перейдіть на сайт провайдера або зателефонуйте на гарячу лінію та з’ясуйте, чи є технічна можливість підключення оптоволокна. Після цього оберіть найвигідніший тарифний план для вашого побуту чи бізнесу. Наприклад, серед можливих варіантів можуть бути такі: 

  • до 100 Мбіт/с;
  • 200 Мбіт/с;
  • 1000 Мбіт/с і вище.

Для бізнесу пропонуємо підключити оптичний інтернет від GigaTrans з гарантованою швидкістю — до 100 Гбіт/с, який працюватиме навіть за відсутності світла. Також ви матимете цілодобову технічну підтримку у разі виникнення несправностей на мережі. 

Технічні аспекти підключення оптоволоконного інтернету охоплюють проведення оптоволоконного кабелю та необхідного обладнання. Для забезпечення найкращого інтернет-з'єднання додатково потрібно придбати гігабітний роутер.

Провайдер оптоволоконного інтернету: на що звертати увагу під час вибору

Вибір провайдера є важливим рішенням, і його варто ухвалювати обдумано. Ось кілька аспектів, які допоможуть обрати найкращий варіант:

  • перевірте, яку максимальну швидкість інтернету пропонує провайдер, щоб обрати тариф, який закриватиме всі потреби щодо завантаження та вивантаження даних;
  • надійний провайдер повинен мати техпідтримку 24/7, аби допомогти оперативно вирішити будь-які технічні проблеми;
  • порівняйте ціни на тарифи у різних провайдерів;
  • переконайтеся, що ви розумієте умови контракту, гарантії та можливості в разі виникнення проблем або змін у послугах;
  • перевірте наявність необхідних сертифікатів та стандартів, що підтверджують якість послуг — наприклад міжнародний стандарт інформаційної безпеки ISO/IEC 27001;
  • перегляньте наявність додаткових послуг;
  • ознайомтеся з відгуками.

Отже, підключення оптоволокна у квартиру, приватний будинок чи офісне приміщення — це найкращий крок для забезпечення гарантованої швидкості передачі даних, низької ймовірності збоїв і високого показника безпеки. 

І хоч існують певні недоліки, такі як обмежена доступність у деяких регіонах та високі витрати на обладнання, перейти на оптоволоконний інтернет все ж варто. Спробуйте і насолоджуйтеся найсучаснішими технологіями зв'язку.

Написати нам

Від 2 до 500 симв.