У світі налічується 4,9 мільярдів інтернет-користувачів і "непідключених" стає дедалі менше. Так, в Америці лише 7% населення не користуються інтернетом, у Великій Британії — 5,2%, а в Україні — 31%. Але як зростуть ці цифри з розвитком метавсесвіту? Чи зможе вона замінити інтернет та як вплине на бізнес?

Порівняння інтернету та метавсесвіту

Інтернет — мережа мільярдів комп'ютерів, серверів та інших електронних пристроїв, які допомагають спілкуватися. В інтернеті користувачі завжди з чимось взаємодіють: веб-сайтом, грою чи соціальними мережами.

Але в метавсесвіті у центрі дії будете ви. Це новий інтернет-простір, де люди зможуть спілкуватися, розважатися та навіть працювати віртуально. Вона поєднає в собі фізичну та віртуальну реальність, штучний інтелект, соціальні мережі, онлайн-ігри та криптовалюту. Можна сказати, що за допомогою інтернету ви сприймаєте світ у 2D, а з метавсесвітом — у 3D. Всі ці "реальності" — головна відмінність метавсесвіту від інтернету.

Майже кожен зможе потрапити у віртуальний світ. Достатньо мати шолом або окуляри віртуальної реальності, гарне з'єднання з інтернетом та додаток.


 Метавсесвіти зараз доступні на трьох платформах:

  • Horizon Workrooms від Facebook, 
  • в симуляторі Second Life 
  • та Roblox.

Вибираєш платформу, вигадуєш логін, пароль і готово. У віртуальному світі можна буде тестувати одяг, техніку, спілкуватися, працювати, ходити на зустрічі та навіть робити покупки. 

У метавсесвітах вже працює економіка. Бізнес інвестує величезні суми, купує віртуальну землю та розвиває технології віртуальної та доповненої реальності:

  • 10 мільярдів доларів підрозділ Meta (Facebook) Reality Labs вклав у Metaverse;
  • всього за п'ять років метавсесвіт створить 10 000 робочих місць;
  • 2020 року віртуальний світ оцінили у 46 мільярдів доларів;
  • земля у віртуальному світі постійно дорожчає — у грудні 2021 року найдешевша ділянка землі в Decentraland коштувала 14 000 доларів;
  • площа Decentraland — 90 000 парселів, один парсель — 16 метрів, тобто це 1 440 000 квадратних метрів, що втричі більше за площу Ватикану.

Що означає "побудувати метавсесвіт"

На відміну від додатків віртуальної реальності, метавсесвіт — це не єдина програмна платформа, яку можна побудувати на основі стандартної моделі розробки. Наприклад, Джон Редофф, автор блогу Building the Metaverse визначає її як складне цифрове середовище, що містить 7 шарів: 

  • інфраструктура —5G, Wi-Fi, хмарні технології; 
  • інтерфейс — гарнітури віртуальної реальності;
  • децентралізація — блокчейн, AI, граничні обчислення;
  • просторові обчислення — системи 3D-візуалізації та моделювання;
  • економіка для творців — цифрові активи та заклади електронної комерції;
  • віртуальна навігація;
  • користувальницький досвід.

Зараз над її створенням працює не лише Мета (раніше Facebook Inc.), а понад 160 компаній у всьому світі: Microsoft, Epic Games, Roblox та Nvidia також розробляють технології для Metaverse.

Експерти прогнозують, що Metaverse досягне позначки 800 мільярдів доларів у 2024 році, а річний дохід — 1 трильйон.

Лише у листопаді 2021 року у метавсесвіті продали ділянку віртуальної землі більш ніж за 2 мільйони доларів. А це дорожче, ніж вартість більшості будинків у Нью-Йорку та Сан-Франциско.

Як вона вплине на бізнес

Якщо метавсесвіт реалізують у тій концепції, про яку зараз говорять, вона вплине на кожен сектор економіки: роздрібну торгівлю, розваги, дизайн, виробництво, медицину, освіту, телекомунікації, транспорт і навіть наше життя.

Наприклад, зараз, щоб продати гаджет, компанія розміщує продукт на сайті, запускає рекламу, робить PR-кампанію. У метавсесвіті все стане по-іншому. Досить розмістити продукт у цифровому світі та покупець зможе його "протестувати" за допомогою VR окулярів або шолома. Така схема застосовна практично до будь-якої сфери бізнесу.


Формат віддаленої роботи все більше переміщатиметься у метавсесвіт: від створення просторів для спільної роботи до зустрічей. Вона надасть "платформу" безлічі компаній для створення абсолютно нових сервісів та послуг. І, само собою, це необмежені можливості для індустрії ігор.

Проте, сьогодні це знаходиться лише на “старті”. Віртуальна реальність активніше розвивається лише у сфері розваг: переважно іграх. І для такого "стрибка" в інший світ бізнесу знадобляться мільярдні інвестиції, а також розвинена IT-інфраструктура. Тому що метавсесвіт диктуватиме свої правила гри.

Бізнесу доведеться не тільки "вкластися", забезпечити онлайн-сервісам швидкісний і відмовостійкий інтернет, але й частково змінити спосіб ведення бізнесу: від комунікації з покупцями до стратегії просування продуктів.

Віртуальний світ створить нові умови для розвитку шахрайства. Викрадення даних бізнесу — велика проблема реального світу, контролювати її у віртуальному стане ще складніше. Компаніям потрібно буде забезпечити інформаційну безпеку клієнтів у віртуальному та доповненому світі.

Платити за товари та послуги клієнти будуть віртуально, а отже необхідними стануть блокчейн та криптовалюта. Сьогодні інтернет — розподілена система, а метавсесвіт — децентралізована. Тобто вона належить усім, хто має доступ до неї. Така сама система використовується криптовалютними мережами. Отже, розвиток метавсесвіту лише посилюватиме розвиток цієї технології.

Чи замінить метавсесвіт інтернет

Хоча метасвіт рекламується як місце для онлайн-спілкування, вона не замінить інтернет. Адже всесвітнє павутиння — основний інструмент доступу до метавсесвіту. Тому правильніше сказати, що метавсесвіт стане новою версією інтернету або формою його еволюції та використовуватиме інтернет для надання більшості послуг.


Написати нам

Від 2 до 500 симв.