«Матриця» з Кіану Рівзом, автобіографічна кінострічка про Марка Цукерберга “Соціальна мережа” та технотрилер “Хакери” 90-х років — окрім того, що всі ці фільми стали справжніми шедеврами кінематографії, в них є ще дещо спільне. У сюжеті кожного розповідали про інтернет або суміжні технології. 

Ділимося добіркою п’яти фільмів та занурюємося глибше в інтернет-світ та тему кібербезпеки.

Матриця (1999)


«Матриця» — науково-фантастичний бойовик, що розповідає про комп’ютерного хакера, на ім’я Нео (Кіану Рівз). Одного разу він виявляє, що світ, у якому він живе, — це імітована реальність, створена розумними машинами, щоб тримати людей під контролем. 

Фільм досліджує різні теми, пов’язані з інтернетом: віртуальна реальність, штучний інтелект і потенційні небезпеки технологій. Інтернет-технології тут зображуються насамперед через концепцію самої Матриці — симульованої реальності, створеної розумними машинами, які поневолили людство.

Вона зображена як величезна мережа взаємопов’язаних комп’ютерних систем, яка дозволяє машинам контролювати розум і тіло людей, а також надає їм віртуальну реальність для проживання.

Соціальна мережа (2010)

«Соціальна мережа» — біографічна драма, випущена у 2010 році режисером Девідом Фінчером. У фільмі розповідається історія створення однієї з найпопулярніших в Інтернеті соціальних мереж — Facebook. Шалений успіх цієї мережі по всьому світу назавжди змінив життя студентів Гарвардського університету, які заснували її у 2004 році та за кілька років стали наймолодшими мультимільйонерами у США.


Кінострічка розкриває як інтернет-технологія була використана для розробки платформи, що об’єднала людей по всьому світу. Крім того, фільм висвітлює правові та етичні наслідки інтернет-технологій. Адже значна частина сюжету присвячена судовим баталіям, з якими зіткнувся засновник Facebook Марк Цукерберг через суперечки щодо інтелектуальної власності та проблеми конфіденційності.

Хакери (1995)

Фільм «Хакери» — культовий технотрилер, що розповідає про групу комп’ютерних хакерів-підлітків, які стають частиною корпоративної змови з високими ставками. Дія фільму розгортається в Нью-Йорку та розповідає про виклики, які доводиться подолати головним героям аби дати відсіч найпотужнішим корпораціям та установам міста.


Фільм продемонстрував потенціал Всесвітньої павутини, показавши, як її можна використовувати для зв’язку людей по всьому світу та обміну інформацією. У «Хакерах» інтернет був представлений як динамічна жива істота, яка постійно розвивається та змінюється. Водночас у фільмі висвітлюються небезпеки інтернет-світу.

WarGames (1983)

«Військові ігри» — це трилер часів холодної війни, який розповідає про підлітка-комп’ютерника, на ім’я Девід Лайтман. Головному герою вдається зламати військовий суперкомп’ютер і запустити низку подій, які можуть розпочати велику ядерну війну. 


У фільмі розглядаються теми комп’ютерної безпеки, штучного інтелекту і потенційні небезпеки Всесвітньої павутини. Тема інтернет-технологій не розкривається прямо, але опосередковано згадується через концепцію комп’ютерної мережі. Хоча у фільмі немає прямих згадок про інтернет, у ньому показано мережу комп’ютерів, які спілкуються один з одним, що є фундаментальною концепцією розвитку Всесвітньої павутини.

«Ральф ламає Інтернет» (2018)

«Ральф ламає Інтернет» — комп’ютерна анімаційна комедія, створена Walt Disney Animation Studios. В центрі сюжету головні герої: Ральф та Ванеллопа фон Швец досліджують величезний і захоплюючий світ Інтернету. В мультфільмі він зображений як галасливий мегаполіс, повний реклами та відволікаючих факторів.

У мультфільмі пояснюється з чого складається інтернет, розглядаються можливості, які він нам надає, а також  вказує на потенційні небезпеки та “підводні камені” спілкування у віртуальному світі. 



А ще краще розібратися в технології інтернет вам допоможе наша стаття “Історія інтернету — від великого вибуху до сьогодні”  



Написати нам

Від 2 до 500 симв.