Життя бізнесу без інтернету сьогодні неможливе. Саме тому власники компаній, а у більших організаціях ІТ-фахівці, найчастіше обирають для підключення до глобальної мережі фіксований зв'язок з використанням оптоволокна. Однак виявляється, що швидкого та надійного з'єднання недостатньо для забезпечення безперервності доступу до інтернету. Адже тут доводиться стикатися з питаннями безпеки корпоративної мережі, онлайн-сервісів, віддаленого доступу співробітників та інших.

То ж які ключові питання варто тримати в полі зору аби захистити дані бізнесу — розглядаємо в нашій статті.

Використовуйте віртуальну приватну мережу

Важливо, щоб всі працівники у вашій компанії нею користувалися. Корпоративний VPN надзвичайно важливий з двох причин. По-перше, він дозволяє ефективно використовувати брандмауер, а отже, належний захист корпоративної мережі. Крім того, VPN дозволяє користувачам входити в мережу за допомогою зашифрованого з’єднання, яке приховує нашу діяльність і захищає передані дані від несанкціонованого доступу.

Правильно налаштовуйте та оновлюйте брандмауер 

Брандмауер — це захисний екран між глобальним інтернетом та локальною комп'ютерною мережею організації. Його головна функція — фільтрація шкідливих та потенційно небезпечних даних та з’єднань. 

Правильно налаштований брандмауер підвищує інформаційну безпеку компанії та захищає пристрої від шкідливого вхідного трафіку. Тому важливо постійно оновлювати його та використовувати на всіх кінцевих точках компанії.

Подбайте про захищеність домашньої мережі співробітників

Сьогодні в реаліях війни багато працівників компанії працюють віддалено. В цьому випадку важливо аби співробітник працював з дому із зашифрованої мережі Wi-Fi. Також варто змінити стандартний пароль для маршрутизатора на більш надійний. Пароль за замовчуванням — слабке місце в безпеці даних. Саме тому зловмисники можуть отримати доступ до вашого пристрою, перехопивши всі дані, які ви надсилаєте через нього.

Слідкуйте за безпекою кінцевих точок компанії

Сьогодні доступ до корпоративної мережі працівники виконують одночасно з великої кількості різних пристроїв: комп’ютера, телефона, планшету та інших. Тому важливо контролювати всі кінцеві точки, з яких ваші співробітники здійснюють вхід.

Для цього можна використовувати наступні IT-сервіси:

  • Active Directory — рішення, що дозволяє системним адміністраторам керувати дозволами та доступом до мережевих ресурсів; 
  • SIEM — система, що збирає всі дії інтернет-користувачів в одному місці у вигляді зрозумілого набору даних. Вони допомагають спеціалістам з безпеки контролювати периметр захисту компанії;
  • MDM-системи — Mobile Device Management допоможуть контролювати та захищати мобільні девайси співробітників, з яких виконується вхід до мережі компанії.
Подбайте про резервний інтернет-канал

Для будь-якого бізнесу важлива безперебійність. А тому кожна компанія повинна мати принаймні два підключення до інтернету від різних провайдерів. Це дозволить зберегти безперебійний доступ до онлайн-ресурсів у разі виходу з ладу основного зв’язку та забезпечити достатній час для відновлення роботи інтернет-каналів. 

Проводьте кібернавчання для співробітників

Жодні заходи безпеки не здатні захистити від людських помилок, тому варто проводити регулярні тренінги з кібербезпеки. Адже на практиці більш ніж половина працівників компанії переходять за посиланням у фішинг-листах. 

Також варто регулярно перевіряти, чи належним чином дотримуються всі необхідні процедури. Своєю чергою, щоб виявити вразливості мережі, варто періодично проводити аудит безпеки та тести на проникнення.

Використовуйте рішення для захисту даних

Сьогодні війна ведеться також і на кіберфронті, тому кожна компанія може стати мішенню хакерів. В цьому випадку важливо використовувати сервіси захисту від втрати даних, які захищають в реальному часі:

  • захищений вузол інтернет-доступу — дозволяє аналізувати, контролювати трафік усієї мережі та швидко реагувати на інциденти; 
  • захист від DDoS-атак — захист бізнесу від шкідливого перенавантаження (DoS- або DDoS-атак) серверів;
  • побудова каналів передачі даних за допомогою темного волокна для підвищення рівня захисту інформації.

Раніше ми писали Що таке DDoS-атака та чому хакери можуть атакувати ваш сайт.



Написати нам

Від 2 до 500 симв.