Негарантована швидкість, відсутність резервних каналів, непідписання SLA-угод з телеком-провайдером — все це призводить до нестабільної роботи мережі замовника, а як результат і онлайн-сервісів бізнесу. А простій своєю чергою приносить збитки компанії. Але скільки це може коштувати власникам?


І з такою проблемою може стикнутися будь-яка компанія.

У 2021 році шестигодинний збій додатків Facebook коштував компанії майже 100 мільйонів доларів. Це торкнулося 3,5 мільярда користувачів Facebook, WhatsApp та Instagram протягом 5,5 годин і обійшлося фірмі у 60 мільйонів доларів у вигляді втраченої вигоди від реклами, а також знищило майже 5% вартості її акцій.

У 2018 році сервери компанії Amazon не змогли впоратися з величезним обсягом трафіку на сайт, що призвело до каскадної серії збоїв, через які сайт був недоступний протягом 15 хвилин після початку продажу. Проблеми тривали годинами, а простій коштував їй продажів приблизно в 1,2 мільйона доларів за хвилину.

А всього 5-годинний простій в операційному центрі Delta Airlines у 2016 році призвів до скасування понад 2000 рейсів, що обійшлося перевізнику майже в 150 мільйонів доларів.


У 2018 році в системі ПриватБанку по всій Україні стався збій. Користувачі відчували проблеми в роботі банкоматів, терміналів самообслуговування, при  оплаті в POS-терміналах, а також здійсненню платежів в додатках Приват24 і Liqpay. Простій в роботі сервісів тривав понад 2 години. Забезпечити роботу сервісів на час усунення збою допомогло підключення резервних каналів зв`язку від провайдера.

Ще кілька років тому для мережевих магазинів, які працювали офлайн, відсутність доступу до даних призводила, наприклад, до проблем із замовленнями товарів. Сьогодні, коли та сама мережа працює онлайн, така ж ситуація призводить до повної зупинки  продажів. І так майже у всіх галузях — безперервність діяльності компаній та установ все більше залежить від доступу до Інтернету та даних. Сьогодні тривалий downtime призводить не тільки до тимчасової недоступності онлайн-сервісів, але й до втрати клієнта.

Коли клієнт зазнає проблем при використанні онлайн-сервісів компанії, він не тільки йде до конкурента, але й може завдати шкоди вашому іміджу, залишивши негативні відгуки.



Згідно з останніми статистичними даними, майже 50% простоїв ІТ-інфраструктури — результат людського фактора. Проте також причинами простоїв онлайн-сервісів можуть бути збої мережі, сервера, DDoS-атаки та перебої у подачі електроенергії. Тому варто серйозно підходити до питання вибору телеком-провайдера для бізнесу. Тож що саме має бути присутнє у надійного інтернет-провайдера.

По-перше, це рівень телеком-оператора. Їх існує на сьогодні три: Tier-1, Tier-2 та Tier-3. Найкращим варіантом для компанії стане провайдер рівня Tier-2. Це так звані «національні» оператори, які працюють всередині країни. Вони мають доступ до частини мережі Інтернет через пірингові з'єднання, але купують транзит ip-трафіку для доступу до решти Інтернету.

По-друге, гарантована швидкість. Багато операторів вказують на сайті одну швидкість, проте по факту ви отримуєте зовсім іншу. Перевірити реальну швидкість передачі даних допоможе speedtest на онлайн-сервісі 2ip наприклад. 

По-третє, між вашою компанією та телеком-оператором обов'язково має підписуватися угода про рівень обслуговування (SLA). Це договір в якому зафіксовані основні умови обслуговування. Якщо бути точнішими, то в ньому прописана конкретна вимірна якість послуг. Саме завдяки SLA клієнт чітко розуміє що буде виконано, в якому обсязі та за який час. 

Наявність у телеком-оператора сервісів захисту даних. Сьогодні такі додаткові послуги — важливий елемент бізнесу. Вони  захищають компанії від несанкціонованих дій хакерів та гарантують відмовостійкість роботи онлайн-сервісів.

Ну і наостанок — власна будівельна бригада та технічна підтримка 24/7. При веденні бізнесу для вас важливо розуміти, що у разі виникнення проблем у функціонуванні сервісів ваше питання вирішать у будь-який час доби. Тому техпідтримка інтернет-провайдера має працювати цілодобово та виконувати запити клієнтів оперативно.

А наявність власної будівельної бригади гарантує, що при необхідності онлайн-сервіси швидко “реанімують” у будь-який час доби. Адже наявність таких спеціалістів у штаті дозволяє оператору виконувати роботи по відновленню мережі самостійно.

Детальніше про те, як обрати правильного провайдера для вашого бізнесу ми писали тут.

Написати нам

Від 2 до 500 симв.