Маршрутизатори, що роздають інтернет в домі та офісах, робота принтерів, smart-техніки та IoT — їх робота була б не можлива без ip-адрес. Подібно до вашої поштової адреси, вони є унікальними числовими ідентифікаторами, які дозволяють пристроям ідентифікувати та спілкуватися один з одним в мережі. Тож сьогодні говоримо про IPv6: що це за інтернет-протокол та чому він прийшов на заміну IPv4.

Що таке інтернет-протокол IPv4

Всім нам відомий інтернет-протокол четвертого покоління — IPv4. Сьогодні він вважається основним та переносить понад 94% інтернет-трафіку.

Адреса IPv4 складається з чотирьох чисел, кожне з яких містить від однієї до трьох цифр, що розділені крапкою. Ці числа варіюються від 0 до 255. Така група розділених чисел створює адреси, які дозволяють надсилати та отримувати дані через інтернет-підключення. IPv4 використовує 32-розрядну схему адреси, що становить 4,3 мільярда різних варіацій. 

Наприклад ip-адреса 4 покоління може виглядати так:  25.59.209.224

Цей протокол запровадили у 1981 році. І на той момент фахівці вважали, що IPv4 вистачить на все життя. Проте з часом розвиток нових технологій, впровадження 5G, IoT призвів до зменшення кількості ip-адрес. Тому 25 листопада 2019 року регіональний інтернет реєстратор RIPE NCC видав останній блок IPv4 адрес. І тут постало нове завдання — створення нових протоколів ip-адрес для користувачів.


Де ж подівся IPv5

Після IPv4 логічно було б замінити його на IPv5. Проте він так і не став офіційним протоколом. Багато років тому його розробляли як засіб потокової передачі відео та голосових даних. Проте він так і залишився експериментом.

IPv5 використовував ту саму 32-розрядну адресацію, що й IPv4. Тобто згодом адреси протоколу IPv5 також закінчилися б. Саме тому у 1990-х роках розробили протокол нового покоління —  IPv6 аби усунути цю проблему.

Що таке інтернет-протокол IPv6 

5 лютого 2008 року міжнародна організація ICANN, що керує доменами та ip-адресами у світі почала додавати в DNS-сервери записи, що містять адреси у форматі протоколу IPv6. Це і стало початком переходу з IPv4 на IPv6.

Адреса IPv6 складається з восьми груп по чотири шістнадцяткові цифри. Наприклад ip-адреса 4 покоління може виглядати так: 3001:0da8:75a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

IPv6 підтримує близько 340 трильйонів трильйонів трильйонів або 340 ундецильйонів унікальних IP-адрес. Цього достатньо, щоб кожна людина на Землі володіла мільярдом таких адрес. Тобто якщо говорити прямолінійно, вони більше ніколи не закінчаться.

Переваги IPv6

Вища швидкість. Протокол 6 покоління на відміну від IPv4 підтримує групову передачу. Ця функція дозволяє надсилати потоки пакетів, що потребують інтенсивної пропускної спроможності одночасно до кількох пунктів призначення.

Посилена безпека. IPv6 підтримує безпеку протоколу Internet Protocol Security, який забезпечує конфіденційність і цілісність даних.

Мультимаршрутизація. IPv6 використовує багатоадресну адресацію, яка розширюється через Інтернет і спрощує процес доставки, надаючи додаткову оптимізацію. Це також забезпечує мобільність пристрою користувача.


Недоліки IPv6

Проте як і будь-яка технологія ip-адреса 6 покоління мають і недоліки.

Складність переходу. Через широке нинішнє використання IPv4 для повного переходу на IPv6 знадобиться багато часу.

Відсутність зв'язку з IPv4. Машини IPv4 та IPv6 не можуть безпосередньо спілкуватися один з одним. Їм потрібна проміжна технологія, щоб зробити це можливим.

Складність у кресленнях топології мережі. Адреси IPv4 мали коротку довжину, яку було легко нанести на креслення топології. З протоколом IPv6 підганяти префікси стає складніше.

Раніше ми писали чому ip-адреси — новий біткоїн телекому.


Написати нам

Від 2 до 500 симв.