Певно, ви здогадуєтеся хто проживає на дні океану. Але чи знаєте ви, що там є інтернет? А що всі континенти пов'язані між собою кабелями, які прокладені під водою? Команда GigaTrans зібрала ТОП-5 найцікавіших фактів про інтернет-кабелі на дні океанів.

Підводний кабель укладають спеціальні кораблі

Прокладка кабелю - це багаторічний процес, який коштує мільйони доларів.

У закладці підводного кабелю багато особливостей. Процес починається з перегляду військово-морських карт, щоб прокласти найкращий маршрут. Кабель логічно прокладати на великій глибині - там йому нічого не загрожує, окрім морської води і тиску. Чим ближче до берега, тим ситуація стає складнішою. Інтернет-кабель, товщиною всього в кілька сантиметрів, повинен бути захищений від навколишнього середовища. Тому кабель, який прокладають на дрібній береговій лінії з великою кількістю каменів, фахівці додатково покривають бронею.

Кабель укладають спеціальні судна. Кораблі-кабелеукладачі наносять на карту морського дна траєкторію, по якій в майбутньому прокладуть кабель. Фахівці уникають місць, де багато підводних течій, вулканічних зон і різких перепадів висот на дні.

Коли маршрут прокладений, а берегові з'єднання надійно закріплені, судна починають укладати кабель. Оскільки процес складний, роботи можуть тривати до декількох років.
Найбільший підводний кабель укладали більше двох років
Кабель Marea довжиною 6 тисяч кілометрів, з'єднує США і Південну Європу. Роботи по його закладці зайняли кілька років, адже важить він більше 4,6 мільйонів кілограм - що в середньому дорівнює вазі 32 синіх китів.

Сьогодні Marea вважається одним з найбільш високопродуктивних кабелів в світі. Дослідження 2020 року встановили галузевий рекорд - швидкість передачі даних по кабелю Marea досягла значення 30 Тбіт/с.

Підводні кабелі не поступаються за швидкістю і ціною навіть супутникам
В епоху технологій, здається, що космос - це ідеальне місце для з'єднання «всесвітньої павутини», а закладка підводних кабелів, що використовується ще з 1960-го року давно застаріла. Але і сьогодні кабель залишається найкращим способом передачі інформації.

Головний недолік «космічного зв'язку» - затримка і втрата бітів. Для відправки повідомлення в космос і отримання відповіді потрібен час. А за допомогою кабелю інформацію відправити простіше і швидше.

Дослідники з Саутгемптонського університету в Англії створили оптичні волокна, які можуть передавати дані зі швидкістю 99,7% від граничної швидкості Всесвіту (швидкості світла). Передача даних за допомогою таких волокон досягла 73,7 Тб/с. А супутники в середньому забезпечують швидкість завантаження всього лише до 60 Мбіт/с - це в мільйон разів повільніше.

Щоб по-справжньому «здригнути» світ інтернету вам знадобиться акваланг і пара кусачок
Підводний кабель вкрай складно перерізати - і справа не тільки в його товщині. Через нього проходить більше тисячі смертоносних вольт, що в цілому небезпечно для життя. Але незважаючи на це, пошкодження кабелів під водою трапляються.

Експерти TeleGeography привели цікаву статистику щодо основних причин пошкоджень підводних кабелів
38%
Риболовля
25%
Кидання корабельних якорів
14%
Природні явища
12%
Руйнування матеріалів
13%
Інша діяльність

Більше 74% пошкоджень трапляються з вини людини. Іноді такі обриви телеком-ліній стають гучними історіями.

У 2013 році в Єгипті була затримана група аквалангістів, яка намагалася вирізати частину кабелю в Середземному морі. Він забезпечував передачу даних між трьома континентами. Через обрив швидкість передачі даних в Єгипті впала на 60%, а добовий простій обійшовся Єгипту в 64 мільйони доларів.
Підводні кабелі - знахідка для шпигуна
З огляду на те, що підводні кабелі з'єднують цілі держави, по ним часом передається вкрай важлива інформація. І заволодіти нею хочуть багато людей.

За часів Холодної війни СРСР передавала за допомогою підводних кабелів конфіденційну інформацію між своїми військово-морськими базами. Шифруванню особливо уваги не приділили, так як кабель лежав у важкодоступному місці - морському дні.

Американський підводний човен виявила кабель і встановила на ньому підслуховуючий пристрій. І на протязі більше двох місяців американці отримували "секретну" інформацію від радянської влади.
Команда GigaTrans будує "телеком-імперію" на суші
Команда телеком-оператора GigaTrans ще не закладала кабель на дні океану, але ми активно будуємо нашу мережу на суші. У 2020 році наші фахівці проклали більше 90 кілометрів кабелю. Це більше, ніж відстань між європейськими столицями - Віднем і Братиславою.

Завдяки власній будівельній бригаді, ми виконуємо весь спектр робіт з проектування та закладання кабельної мережі. Це дає нашій команді можливість швидко підключати клієнтів з різних сфер бізнесу і реалізовувати IT-проекти будь-якої складності.

Хочете знати який інтернет-кабель з'єднує відразу 23 країни по океанічному дну і прокладений навколо цілого континенту? Читайте наш матеріал про наймасштабніші інтернет-з'єднання.





Текст: Марія Мухіна, Геннадій Матвієнко.

Написати нам

Від 2 до 500 симв.