Найбільший інтернет-кабель в Африці, наземна оптична лінія у вічній мерзлоті Аляски і гігантський підводний кабель світу - в цій статті команда GigaTrans зібрала інформацію про найбільш незвичайні кабель-з`єднання світу і створила свій власний ТОП вражаючих проектів світових гравців IT-ринку.

Наш світ тісно «окутаний» дротами зв'язку. На сьогоднішній день довжина таких кабелів дорівнює практично 1,3 млн. км. І це не спроста, адже понад 98% всієї міжнародної інформації передаються саме за допомогою кабелів, які лежать на дні океанів.

Найбільший інтернет-кабель

Компанія China Mobile (китайська телекомунікаційна компанія) спільно з Facebook оголосила про проект прокладки підводного кабелю 2Africa. Фахівці стверджують, що це буде найбільший за пропускною спроможністю підводний кабель в Африці.

Очікується, що 2Africa об'єднає Західну і Східну Африку, і з'єднає близько 23 країн. В рамках проекту також буде побудований новий перехід, який зв'яже Червоне море і Середземне море. Завершення всіх робіт планується на кінець 2023 року.


Загальна протяжність кабелю становитиме 37 000 км і матиме близько 21 точки "приземлення" в 16 країнах Африки. Все це допоможе забезпечити в три рази більшу пропускну здатність мережі, ніж всі підводні кабелі, які сьогодні обслуговують континент.

Найбільш прогресивний підводний кабель

Тут варто розповісти про проект компанії Google. Фахівці анонсували про початок робіт відносно прокладки кабелю Equiano, який буде з'єднувати Африку та Європу. Згідно планам, кабель буде введений в експлуатацію до 2021 року компанією Alcatel Submarine Networks. Equiano матиме більше 9 точок розгалуження в країнах Західної Африки.

За прогнозами фахівців, кабель буде оснащений мультиплексуванням з просторовим розділенням каналів (SDM) - новою технологією в підводних кабелях.


Equiano буде першим підводним кабелем, який буде включати оптичну комутацію на рівні оптоволоконних пар, а не традиційний підхід з перемиканням на рівні довжини хвилі. Завдяки цьому він буде мати в 20 разів більшу пропускну здатність, ніж існуючий кабель цього регіону.

Але найцікавіше це передісторія створення даного кабелю. Equiano названий на честь Олауда Еквіано, нігерійського письменника, який потрапив в рабство ще хлопчиком і заслужив свободу. Його книга "Цікаве оповідання про життя Олауда Еквіано" 1789 року зробила величезний вплив на рух проти рабства і стала однією з перших книг африканського автора, широко розповсюджених на Заході.

"Найхолодніший" кабель 

На Алясці з'явиться перша наземна волоконно-оптична лінія зв'язку з континентальною частиною США.

Телекомунікаційна компанія MTA будує перший наземний оптоволоконний кабель, який з'єднає Аляску з іншою частиною США. В даний момент мережі штату з'єднані з іншою частиною країни декількома підводними кабелями. Але строк служби більшості з них підходить до кінця, а їх використання обходиться Алясці досить дорого.

Відповідно до недавнього дослідження онлайн-порталу HighSpeedInternet.co, клієнти з Аляски отримують більш повільне підключення до Інтернету, ніж будь-який інший штат США: в середньому у них всього 17,3 Мбіт/с, що не відповідає середній інтернет-швидкості в цілому по країні - 25 Мбіт/с.


Кабель буде прокладений від Північного полюса вздовж шосе на Алясці на глибині декількох футів під землею, а його загальна протяжність складе 270 миль (близько 434 км).

Виділений оптоволоконний кабель на Алясці зробить процес створення інфраструктури в штаті більш привабливою для світових IT-компаній. Холодні зими на Алясці надають можливість використовувати дешеве охолодження, що могло привернути увагу таких гравців, як Facebook і Google, в країни Північної Європи.

Найбільш високопродуктивний кабель у світі

Таке звання носить підводний кабель Marea, який був прокладений такими гігантами як Microsoft, Facebook і Telxius на початку 2017 року. Розташований він на дні Атлантичного океану на глибині більше 3 км. Але ще більш вражаючими є інші цифри - його протяжність становить 6600 км, а важить він більше 4650 тонн.

Найбільша цінність кабелю криється в його пропускній здатності, яка становить близько 160 Тбіт/с (160 тис. Гбіт / с). Для порівняння така швидкість в 15 млн. разів більше, ніж середня швидкість домашньої мережі, а також дорівнює 70 млн. одночасних переглядів онлайн-відео у високій якості.

Яку роль відіграють підводні кабелі для телеком-операторів?

Так як більше 99% міжнародними даними користувачі обмінюються саме завдяки інтернет-кабелям, які розташовані на дні океану, можна сказати, що вони грають важливу роль в роботі національних та міжнародних телеком-операторів.

Телеком-оператор GigaTrans, завдяки співпраці з понад 150 партнерами і провайдерами, виконує підключення клієнтів практично в будь-якій точці світу. Тому в процесі реалізації бізнес-кейсів наших замовників і при виконанні міжнародних підключень ми теж використовуємо підводні інтернет-кабелі.

Написати нам

Від 2 до 500 симв.